Phenomena-Phenomena

Phenomena-Phenomena

Jaar van Release: 1985

Label: Bronze

Phenomena was een concept ontwikkeld door Tom Galley met broer Mel die in Whitesnake had gespeeld en eerder met Glenn Hughes in Trapeze had gewerkt. Het bracht verschillende rock-iconen samen, waaronder Hughes, Cozy Powell, Neil Murray en John Wetton.

De ’trilogie’ wordt nu nieuw leven ingeblazen in aantrekkelijke digi-paks en met degelijke voeringen. Elk album werd gedefinieerd door een verbindend “concept”, maar dit is niet opdringerig en alle nummers kunnen op zichzelf worden genoten. Dit was zelfs een van de doelstellingen van Tom Galley, hij wilde dat de afzonderlijke nummers de toevallige luisteraars aanspreken.

Het eerste album Phenomena kwam oorspronkelijk uit in 1985 en klinkt – samen met zijn opvolger – wel erg “jaren tachtig” met de productiewaarden van die periode maar profiteert in ieder geval van solide tekenkunst.

Zoals je zou verwachten, markeert het debuut een uitstekend optreden van Hughes en verschillende uitblinkers waaronder ‘Phoenix Rising’ en ‘Believe’ met keyboard-tovenarij geleverd door Richard Bailey die bij Magnum was geweest op hun eerdere albums. Don Airey en Ted McKenna duiken op in ‘Who’s Watching You?’.

Kille, doch bombastische synthklanken en pompeus opgekrikte drumklanken domineren het speelveld vanaf de eerste seconde. Onmiddellijk dringen zich Mad Max-visioenen aan me op. Het einde van de wereld treden we stoer tegemoet met onze geliefden dicht bij ons. Want hoe koud de productie ook is, het songmateriaal straalt niets anders dan warmte en hoop uit. In het daadwerkelijke concept heb ik mij nog niet verdiept maar dat het vlotlopende songmateriaal boordevol sfeer zit, staat als een paal boven de door apocalyptische oorlogen verwoeste vlakten.

Het spulletje raakt veelal aan hetgeen het Britse Magnum altijd deed. Qua aankleding en qua composities. En dan nog eens zonder een Bob Catley maar met Glenn Hughes achter de microfoon.

Het debuut ondanks de namen kan niet op alle fronten bekoren. Het vervolg album “Dream Runner”, maakt dit hierna behoorlijk goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑