Joshua-Surrender

JOSHUA – SURRENDER

JAAR VAN RELEASE: 1985

LABEL : POLYDOR

Joshua’s tweede release in 1985 Surrender heeft een interessante geschiedenis. Opgenomen in navolging van het debuut uit 1983 ‘The Hand Is Quicker Than The Eye’ , het album kwam oorspronkelijk uit op Polydor Records en bevatte de line-up van leadzanger Jeff Fenholt, gitarist Joshua Perahia, gitarist / vocalist Ken Tamplin, toetsenist Patrick Bradley , bassist Loren Robinson en drummer Jo Galletta. Surrender werd later opnieuw uitgegeven in 1992 door Ocean Records met het bonusnummer “Show Me The Way” (met gastoptreden van Robyn Kyle Basauri – van Red Sea). Teleurgesteld met de productie van de originele versie van Surrender , werd het album nu gemixed en opgebouwd, door oprichter Joshua Perahia. De drums en de ritmegitaar werden uiteindelijk vervangen terwijl de achtergrondzang ook opnieuw moest worden gedaan. Veel van de gitaarsolo’s werden ook opnieuw opgenomen. Negen jaar gingen voorbij voordat Surrender in 2001 opnieuw werd uitgegeven, op M & K Sound en met nieuw artwork en tenslotte opnieuw in 2008.

Kort omschreven de stijl van Joshua is, is de jaren tachtig beïnvloed melodieuze metal en hard rockstijl. Fans van Stryper, Holy Soldier, Angelica, Shout, Guardian, Whitecross en Bloodgood zullen hier hun weg wel weten te vinden

Het project van gitarist Joshua Perahia heeft dan ook verschillende aspecten samengevoegd. Up-tempo albumopener “Surrender” vertegenwoordigt een van die nummers die een enorme hit hadden kunnen zijn als het de juiste push kreeg (het verdient het om op deze dag te worden gehoord op de klassieke rockradio). Het nummer herbergt alle kwaliteiten die de tachtiger jaren metal zou moeten bezitten.

Daarna het gitaargedreven “Rockin ‘The World”, het radiovriendelijk “Show Me The Way” en “Loveshock” (waarin een leuk gebruik van achtergrondzang is gemaakt) ). De mid tempo-harde rock van “Heart Full Of Soul”. De treffende titel ‘Heart Full Of Soul’, met zijn mid-tempo gevoeligheden, vertraagt ​​het tempo een beetje. Het nummer vestigt een gruizige hardrockomgeving, een edgy ritmegitaar die zijn gewichtige coupletgedeelten ondersteunt en een refrein op de relaxte – maar aangrijpende – kant van de dingen. Ik geniet ervan hoe ‘Heart Full Of Soul’ vaart krijgt in een instrumentaal stuk dat wordt ondersteund door een scheurende gitaarsolo. (een zeer goede cover)

 “Your Love Is Gone” begint met een symfonisch vleugje toetsenborden die plaatsmaakt voor een voorwaartse mix van ritmegitaar. Het nummer vervolgt met een vaste mid-tempo en bouwt geleidelijk aan tot een hoogtepunt voor een waardig refrein dat wordt ondersteund met achtergrondzang. Zoals de titel aangeeft, is ‘Your Love Is Gone’ een lied van verloren liefde.

De volgende gebalancerende mid tempo-hard rocknummers mogen ook niet onopgemerkt blijven, de nummers  “Back To The Rock” en “Hold On” (Geweldig gitaarwerk op deze twee).

 Jeff Fenholt was, zoals velen van jullie weten, de eerste acteur die de leidende rol speelde in Jezus Christus Superstar op Broadway (naast een korte periode bij Black Sabbath, waarvan de details, nou ja, vaag zijn). Vocaal zet Fenholt een geweldige prestatie neer, gekenmerkt door kracht en passie.

Joshua Perahia, zoals velen van jullie ook weten, bewijst evengoed in staat te zijn op gitaar zijn mannetje te staan. Burn! Magazine verklaarde hem ooit de ’s werelds snelste gitarist’ – en terecht!). Het is altijd mijn mening geweest dat Surrender enkele van de beste composities uit zijn carrière bevat. Dit wordt het beste weergegeven op de intense solo die te vinden zijn op de titeltrack van het album. Daar naast  zijn “Back to the Rock” en “Hold On”, twee nummers die, bij gebrek aan betere woorden, allemaal “shred fests” zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑