Queensrÿche – Rage for Order

Queensrÿche – Rage for Order

Jaar van Release: 1986

Label : EMI Records

Queensrÿche springt regelmatig van het ene genre naar het andere en staat nooit bekend als het type band dat hun muziek consistent houdt van album tot album. Hoewel hun albums over het algemeen genrespecifiek blijven (zoals het glam-metal geluid van Empire en Operation: Mindcrime’s)  progressieve metal sound), elk album brengt iets anders. Met hun 1986 release van Rage for Order ; Een samensmelting van de pakkende zang van Def Leppard , het ritme van Dream Theater voor 4: 4 timing en de neiging van Slayer om verbaal misbruik te maken van hun microfoons, Rage for Order  nam elementen uit alles wat rock en metal is van de jaren 1980. Rage for Order promootte Queensryche in één hand van “de jongens die opengaan voor Iron Maiden” tot een van de echt mainstream progressieve metalbands van de tijd, zoals blijkt uit de meer dan een half miljoen verkopen.

Het album begint met “Walk In the Shadows”, een gitaar-zwaar nummer beladen met schreeuwen en vocale harmonieën. Het nummer geeft metalfans een andere kijk op moderne metal. Naarmate het album vordert, krijgen fans van easy-listening rock ook hun deel van de taart via nummers als “I Dream In Infra Red” en “The Whisper”. Nummers als “Gonna Get Close To You” en “Screaming In Digital” brengen een paar krachtige avant-garde-achtige breaks op het album door elektronica, georkestreerde muziek en gillende gitaren te combineren.

Ondanks het kennelijke onvermogen van Queensryche om het hele album consistent te blijven, is één ding dat nooit verandert hun vermogen om beide gitaristen volledig te benutten. Hoewel ze misschien niet meteen opvallen in sommige van de tragere nummers op het album, is elk nummer de ergste nachtmerrie van een aspirant-gitarist. In verschillende delen van het album konden de gitaarpartijen door grote hoeveelheden hoge en zelfs geharmoniseerde akkoorden overal als onorthodox worden gezien door muziekliefhebbers overal. De creativiteit die de gitaristen op tafel hebben gebracht, is werkelijk uitstekend.

De vocalen op het album zijn de meest “metal” die je ooit uit de mond van leadzanger Geoff Tate hoort. De veranderende octaven en power-screams, is dit echt het meest agressieve werk van Tate als je puur kijkt naar de stijl.

Met een enkele, meer dan een half miljoen recordverkopen en een plaats op de hitlijsten is Rage for Order een fascinerende rock- en metalalbum geworden. Een mix van glam metal, progressieve metal en hard rock die het album uniek houden en luisteraars verrast houden door een geheel andere invloedbron die bij elke draai in de schrijfstijl van het album te vinden is. Door harde maar toch melodieuze zang en progressieve, complexe gitaren is Rage for Order echt een van de meest unieke rockalbums van zijn tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑