Yngwie J. Malmsteen-Marching Out

Yngwie J. Malmsteen-Marching Out

Jaar van Release: 1985

Label: Polydor

Ik ga op mijn instinct af en zeg, dat Yngwie Malmsteen waarschijnlijk een slimme kerel is (wat de foto op de hoes van dit album je ook doet denken). Niet alleen kan hij zijn eigen naam spellen, wat zijn basisschoolopleiding behoorlijk zwaar moet hebben gemaakt, hij realiseerde zich ook al snel dat de aanpak van Rising Force niet duurzaam was en geen groot publiek had, dus veranderde hij de focus van zijn muziek voor de follow-up. Marching Out heeft nog steeds dezelfde neoklassieke invloeden, maar het verschil is dat er nu ook ruimte is naast het gitaargepingel, waardoor Jeff Scott Soto de tijd krijgt om op acht nummers te zingen.

De hele eerste helft van het album zijn er goede nummers en op de tweede helft wordt dit jammer genoeg niet geheel doorgetrokken. De stijl kunnen we omschrijven als vroege power metal, maar niets precies uit 1985. Het lijkt een beetje op het verwachte resultaat van de vergelijking (Dio-tijdperk) Rainbow + Bach en wat we krijgen was eigenlijk heel invloedrijk, veel opkomende power metal bands zien dit als inspiratie (bijv. Stratovarius) en die zeker invloed hebben op de volgende twee decennia van shred-gitaar. Puur vanuit het oogpunt van invloed is het eigenlijk moeilijk voor te stellen hoe melodieuze metal tegenwoordig zou klinken zonder albums als Marching Out en gitaristen als Yngwie.

Yngwie is beslist niet mijn favoriete gitarist en degenen die problemen hebben met een van de neoklassieke packs die volgden in de eerdergenoemde Stratovarius, Rhapsody en natuurlijk Symphony X zullen meer problemen hebben met zijn spel omdat hij zoveel dichter bij puur klassieke muziek staat. In termen van melodieën en solo’s speelt hij veel van die dalende of stijgende delen die in de ouverture van een orkestwerk zouden moeten komen, evenals vrij spectaculair ronddobberen gedurende ongeveer een minuut in elk nummer. Dat hij hier goede riffs levert, getuigt van zijn muzikalekennis. De riffs drijven nummers als ‘I Am a Viking’ en ‘Anguish and Fear’ aan, sommige in de stijl van speed metal, terwijl andere meer episch zijn. In feite houdt Yngwie zichzelf zo in bedwang. Hierdoor krijgt de zang van Soto, die zijn zangtalenten uitrekt tot ballenbrekende hoogten, die meer aandacht trekken dan de beroemde gitarist. Tijdens ‘Don’t Let It End’ wordt de vocale melodie gewoon aanmatigend en grijpt hij ook naar bepaalde noten waar menig zanger van durft te dromen.

De meeste nummers hebben echt solide ideeën, aangedreven door een gevoel van momentum en een aantal geweldige refreinen, die de broodnodige hooks bieden om aan vast te klampen. Yngwie is altijd verrassend compact in zijn songwriting in ‘I’ll See the Light, Tonight’, ‘On the Run Again’ en ‘Caught in the Middle’, die allemaal gekenmerkt worden door snelle riffs en Soto’s torenhoge refreinen. De opener is zeker de sterkste in deze geest, met een geweldige main lick en de beste vocale uitvoering. Van een ander soort zijn het langzamere ‘I Am a Viking’ en ‘Don’t Let It End’, die op een meer statige manier aan de macht komen, waarbij de eerste vooral een grote golf van emotie vastlegt. Er zijn wat zachtere introducties bij een paar nummers, waardoor het album meer diepgang krijgt, terwijl de korte instrumentals zeer waardevol zijn, niet alleen om de gitarist te laten zien, maar ook om ervoor te zorgen het iets kenmerkens blijft voor neoklassieke gitarist. ‘Overture 1383’ laat zien dat Yngwie klassieke muziek moeiteloos vereffent naar metal.

Hoewel het moet worden gezegd dat het album een ​​bredere invloed heeft dan ik eerder had aangenomen en een hoge standaard zet voor zowel gitaartovenaars als power metal-muzikanten. De meeste nummers zijn goed, hoewel een paar misschien enigszins inwisselbaar zijn, wat betekent dat dit een geweldige luisterervaring is voor degenen die van neoklassieke metal houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑