Lou Gramm-Ready Or Not

Lou Gramm-Ready Or Not

Jaar van Release: 1987

Label: Atlantic

Hoewel het duidelijk is dat Gramm uniek wordt genoemd sinds zijn tijd als frontman van Foreigner, is het moeilijk om te argumenteren tegen het idee dat hij ook serieus goede solomuziek heeft gemaakt.

Hoewel Gram zoveel hits heeft gehad met Foreigner, is het moeilijk om niet te denken dat het nummer “Midnight Blue” zijn mannetje kan staan. Het nummer is het commerciële hoogtepunt van het album. Het werd een Top 5-singlehit in Amerika toen het werd uitgebracht en ik kan me herinneren dat ik er mee zong als het op de radio speelde. De tijd heeft de scherpte van het nummer ook niet afgestompt voor mij. Het is een puur stukje melodieuze rock en ik denk dat Gramm met dit specifieke optreden aan de top van zijn kunnen stond.

Het album zelf opent met de titelsnede. Het nummer was het tweede en laatste nummer dat als single van het album werd uitgebracht, maar het deed het lang niet zo goed als “Midnight Blue”.

Gitarist Nils Lofgren speelt leadgitaar op negen nummers en zijn spel is verdomd indrukwekkend. Dat zou niet verwonderlijk moeten zijn of zo, maar het moet hier nog steeds worden vermeld. Solo’s op nummers als “Heartache” en “Arrow Thru Your Heart” zijn behoorlijk energieke ravotten.

Het nummer “If I Don’t Have You” heeft een gevarieerd tempo in de muziek, maar het komt nog steeds meer over als een ballad. Er is een gevoel van schaduw in de stilistische levering van de track, maar het werkt niet helemaal voor mij. Op kant twee van het album is het nummer “Until I Make You Mine” redelijk, maar ik merkte dat ik meer van het refrein genoot dan van de belangrijkste tekstpassages.

Het is dat de reden voor Lou Gramm’s eerste vertrek uit Foreigner te wijten was aan wrijving met gitarist Mick Jones over de richting van de muziek van de band. Gramm wilde vasthouden aan de meer rock-georiënteerde benadering, terwijl Jones meer zachter materiaal wilde maken.

Voor mij, terwijl de stem van Lou Gramm perfect is gecast voor de beste ballads van Foreigner, maakt Ready Or Not een behoorlijk sterke indruk dat Gramm’s verlangen om meer rock toe te voegen de betere benadering was. Het is de agressieve rock and roll op het album die er voor mij het beste uit springt. Naast “Midnight Blue” is er een drietal hardrockende nummers die me een beetje de adem benemen over de algehele kwaliteit van het album. “Chain Of Love” is een fascinerend intens nummer, terwijl het sterke gitaarwerk dat door “Time” is geweven, het nummer een instant vibe geeft waarmee de luisteraar kan klikken.

Hoewel “Midnight Blue” altijd het showcasenummer van Gramm’s solocatalogus zal zijn, zou ik zeggen dat dit nummer tot zijn beste werk behoort.

Terwijl het solowerk van Lou Gramm uit de jaren 80 uit slechts twee releases bestond, zijn het verbluffend goede voorbeelden van hoeveel Gramm als zanger en songwriter op tafel brengt. Net als bij Long Hard Look, toont het Ready Or Not – album Lou Gramm op zijn hoogtepunt.

Het Ready Or Not -album ging naar #27 in de Billboard-albumgrafiek en kreeg veel lovende kritieken.

Acht van de tien nummers op het album zijn mede geschreven door Bruce Turgon. Hij speelde bas op acht van de nummers en leadgitaar op het nummer “Lover Come Back”. Hij werkte eerder met Lou Gramm toen beiden deel uitmaakten van de band Black Sheep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑