Queensrÿche-Operation Mindcrime

QUEENSRŸCHE – OPERATION: MINDCRIME

JAAR VAN RELEASE: 1988

LABEL: EMI RECORDS

Bestaat er een hard rock of heavy metal album dat de maximale score van 100 punten verdient? Is er een magnum opus dat je het gevoel geeft dat alles klopt, een plaat waarvan de muziek en teksten je van de eerste tot de laatste seconde in een opperste staat van vervoering brengen, zonder een moment van verslapping?

Zo’n album bestaat. Zodra ik Queensrÿche’s magistrale conceptalbum Operation: Mindcrime in zijn geheel beluister, luidt de onvermijdelijke conclusie dat deze langspeler volmaakt is. Geen akkoord, geen tekstregel, geen noot valt uit de toon. Het dramatische verhaal concurreert met dat van de beste films en wordt op spectaculaire wijze gebracht. Elke song is een meesterwerk. Terwijl bij andere conceptalbums de intro’s, geluidsfragmenten en intermezzo’s al snel gaan irriteren, dragen ze hier juist onnoemelijk bij aan de sfeer en zou ik ze niet kunnen missen. Het onvergetelijke duet tussen Geoff Tate en Pamela Moore in het lange, symfonische Suite Sister Mary is onovertroffen en vormt het hoogtepunt van een onwaarschijnlijk goede cd. Slechts één cijfer lijkt me hier op zijn plaats. Beter kan niet. In juni zal Queensrÿche een Europese toernee ondernemen die onder meer de Ancienne Belgique en het Bang Your Head festival aandoet. Daar zal het gezelschap een drie uur durende show verzorgen waarbij beide Operation: Mindcrime albums (wellicht voor de laatste maal) in zijn geheel zullen worden gespeeld.  Na twintig jaar krijgen de fans nog steeds geen genoeg van het album. Dat geldt evenzeer voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑