Bonfire – Fireworks

Bonfire – Fireworks

Jaar van Release: 1987

Label : BMG

Dit is een van de beste melodieuze hardrockalbums gemaakt. Fans van Scorpions, Dokken, Bon Jovi, etc., zullen van dit album genieten. Daarmee heb ik de spanning bedorven en de recensie waarschijnlijk al verpest.

Na Bonfire’s debuut Don’t Touch The Light , dat niet zozeer een debuut was als een naamsverandering, leek de band echt te verbeteren. Ondanks dat drummer Dominik Hulshorst werd ontslagen. En tijdens de productie werd vervangen door Ken Mary van Fifth Angel , klonk Bonfire strakker en levendiger dan ooit. De dubbele gitaaraanval van Hans Ziller en Horst Maier is even effectief als elk duo uit die periode en biedt fantastische riffs, uitstekende melodieën. Wat je krijgt met Fireworks is misschien wel een van de beste combinaties van heavy en melodie uit het glamrock-tijdperk.

Waarom werden landgenoten van de Scorpions gekatapulteerd naar roem en fortuin en lukt het niet met Bonfire ? Het is absoluut niet te wijten aan gebrek aan talent of enig ander merkbaar nadeel. Wat je hoort is precies hoe de jaren 80 AOR zou moeten zijn. Ready 4 Reaction is de perfecte inleiding, met die direct besmettelijke openingsriff. De stem van Claus Lessman is helder en krachtig, met een zeer unieke maar passende toon. Het is opmerkelijk dat, net als Def Leppard , alle bandleden backing vocals bijdragen. Na die sterke opener zijn er geen dieptepunten te vinden. Never Mind , Sleeping All Alone (een cover van Surgin ) en de enorm gecharmeerde American Nights koppen de grote rockers, terwijl Give It A Try een geweldige ballad serveert. Bedwelmende, vuist-pompende riffs domineren Champion , met nog een meezingkoor.

Productie? Uitstekend. Enorme, aanstekelijke refreinen? Natuurlijk. Solo’s van “gitaarheld” blinken? Overal. Vocals? Perfect. Elk vakje dat moet worden aangevinkt, is. Fireworks, zo zou men kunnen beweren, was de Hysteria van Bonfire. Veel fans zijn het erover eens dat Point Blank het volgende jaar bijna net zo goed was, maar ik geloof dat dit het hoogtepunt van de band is. Als je nog geen exemplaar hebt, is de remaster van 2009 de moeite waard om op te pakken voor het verbeterde geluid, niet zozeer voor de extra live tracks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑