Toto –  Seventh One

Toto –  Seventh One

Jaar van Release: 1988

Label : Columbia Records

Met de ietwat misleidende titel The Seventh One verscheen op 1 maart 1988 een van de meest succesvolle platen uit de carrière van hitmachine Toto. In Nederland stond de achtste lp van de band, met hits als Stop Loving You en Pamela, liefst zeven weken op nummer 1 in de albumlijst.

De titel The Seventh One is natuurlijk geen onbegrijpelijke keuze, want Toto’s soundtrack voor de David Lynch-film Dune (1984) was geen regulier studioalbum en leek weinig op het overige werk van de band. De film flopte en net zoals de twee studioalbums na Toto IV (1982) had ook de grotendeels instrumentale soundtrack – niet geheel verrassend – weinig commercieel succes.

Na het vertrek van Bobby Kimball – die te horen was op de met Grammy’s overladen albumklassieker Toto IV (1982) – bleef de band van leadzanger wisselen. Op Isolation (1984) was Kimballs vervanger Fergie Frederiksen en voor Fahrenheit (1986) werd Joseph Williams aan Toto toegevoegd. De verkoop van beide platen viel tegen na het monstersucces van Toto IV, maar gelukkig betekende The Seventh One de nodige comeback. Althans, buiten Amerika en Engeland…

Het album was dan ook een stuk beter dan de twee voorgangers. Williams bleef aan als leadzanger, maar ook gitaarheld Steve Lukather nam de vocalen voor zijn rekening in enkele tracks (These Chains en de zoete maar fijne ballad Anna). Williams’ stemgeluid paste perfect bij een onvergetelijke hit als Pamela, vreemd genoeg de enige top 40-hit van de plaat in de V.S.

In Nederland werden ook de meezinger Stop Loving You (met Jon Anderson van Yes als achtergrondzanger) en Mushanga dikke hits. Laatstgenoemde is een knap gecomponeerd en gespeeld prachtlied dat bewijst dat Toto veel meer in huis heeft dan de vele haters van de band denken. Ook niet-hits als Home Of The Brave en A Thousand Years behoren tot de hoogtepunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑