Gary Moore – After The War

Gary Moore – After The War

Jaar van release: 1989

Label : Virgin Records

Een jaar later maakte hij zijn succesvolle overstap naar de blues, maar After The War was nog een ouderwetse hardrockplaat van Gary Moore. Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat deze met sterren bezaaide lp uitkwam.

After The War sloot een periode af die bij veel Gary Moore-fans meer geliefd is dan het latere blueswerk van de Ierse gitaargeselaar. Na zijn gevarieerde album Back On The Streets (1978) en een periode bij Thin Lizzy maakte hij in de jaren tachtig namelijk een reeks ijzersterke hardrockplaten, met lp’s als Victims Of The Future (1983), Run For Cover (1985) en Wild Frontier (1987).

Na de release van deze (voorlopig) laatste hardrockplaat oogstte Moore een heleboel succes met een heel ander genre op Still Got The Blues (1990), maar ook het hoogtepunt van After The War is een bluesnummer. Het instrumentale The Messiah Will Come Again is oorspronkelijk van de door Moore en vele andere gitaristen bewonderde Roy Buchanan, en behoort in deze coverversie tot de beste solo’s die de Ier ooit heeft laten horen. Een andere uitschieter is het epische, aan Phil Lynott opgedragen Blood Of Emeralds.

Op het album speelt een aantal beroemde hardrockers mee: Neil Carter was weer van de partij op toetsen en schreef mee aan sommige nummers, de van o.a. Rainbow bekende Bob Daisley speelde bas en niemand minder dan Cozy Powell schitterde op drums. Verder vermeldde de hoes beroemde namen als Thin Lizzy-drummer Brian Downey, bassist Laurence Cottle (die in hetzelfde jaar met Powell deel uitmaakte van Black Sabbath) en huidig Deep Purple-toetsenist Don Airey.

Opvallend was ook de gastbijdrage van Ozzy Osbourne in Speak For Yourself en het felle Led Clones, waarin de draak gestoken wordt met Led Zeppelin-‘klonen’ als Kingdom Come. Interessant is dat Ozzy Moore ooit tevergeefs had benaderd om de gitarist van zijn band te worden, waarna ‘The Prince Of Darkness’ geen goed woord overhad voor zijn bijna-bandlid. Kennelijk is het daarna toch goed gekomen tussen de twee.  Na het overlijden van Moore in 2011 reageerde Osbourne met het volgende bericht: “Ik had de eer om met Gary het lied Led Clones op te nemen voor zijn album After The War. Het dekt de lading niet om te zeggen dat zijn dood een tragisch verlies is. We zijn een geweldige vriend en een fenomenaal muzikant kwijt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑