Bruce Dickinson – Tattooed Millionaire

Bruce Dickinson – Tattooed Millionaire

Jaar van release: 1990

Label: EMI Records

Bruce Dickinson – Tattooed MillionaireTattooed Millionaire is het eerste solo-album van Iron Maiden zanger Bruce Dickinson. Dit album is opgenomen nog voor de zanger werd ingeruild door Blaze Bayley, namelijk in de periode die tussen Seventh Son en No Prayer For The Dying inzat.

De aanleiding om dit album te schrijven was het nummer Bring Your Daughter To The Slaughter, wat oorspronkelijk door Bruce alleen (dus zonder meneer Harris) is geschreven als soundtrack voor de film Nighmare On Elmstreet. Toen Steve Harris het nummer hoorde vond hij het zo goed dat hij het op het album No Prayer zette, na het een en ander te hebben aangepast.

Voor de mensen die de 2-cd versie van The Best Of van Bruce hebben: er zit een door Bruce geschreven sprookjes-parodie in wat gaat over het voorval met dit nummer, over een jaloerse prins die een lied afpakt van een rondtrekkende troubadour.Het eerste nummer, Son Of A Gun, zet door een afwisselend tempo en hoge uithalen van Bruce meteen een lekkere sfeer neer voor de rest van het krap 45 minuten durende album. Die sfeer wordt versterkt door het vrolijke Tattooed Millionaire, waarin Bruce probeert duidelijk te maken dat geld niet gelukkig maakt en aan hem niet is besteed.

Het iets rustigere Born In 58 heeft een lekker ritme wat perfect bij de teksten past, gewoon een meesterlijk lopend nummer. Het daaropvolgende Hell On Wheels kon ik de eerste paar keren dat ik het hoorde niet echt waarderen, het is een beetje een saai nummer, alleen het einde is wel leuk. Bruce immiteert daarin het geluid van een motor..een Harley schat ik zo :)Gypsy Road is een nummer waar ik geen woorden aan ga vuil maken. Dit nummer moet je gewoon horen om te weten dat het een onwijs goed nummer is, dit is mijn favoriet van het album.

Daarna volgt weer een nummer een lekker ritme, zoals we dat nu al van Bruce gewend zijn geraakt. De zin ‘gonna blow your midships, gonna dive tonight’ is iets wat nog regelmatig zomaar zonder reden bij me bovenkomt. Nummertje 7 is een cover van David Bowie. Ik heb het origineel niet gehoord, maar ik schat de kans dat Bowie’s versie van All The Young Dude’s beter is dan die van Bruce heel klein. Net als Gypsy Road een nummer dat je moet voelen. Maarehh..what the fuck is een boogaloo dude???

Met het nummer Licking The Gun gaat Bruce weer over op een lekker ritme, met eentekst die me wel aanstaat. ‘We smoked stuff in ’69, now its different, it’s crime. Kids today don’t understand, kids today need a guiding hand’ pompiedomdiedomdiedom :p

Het voorlaatste nummer Zulu Lulu is vergelijkbaar met Tattooed Millionaire alleen dan nog een tikkie vrolijker, een regelrechte meezinger die ik wel eens live zou willen horen.Bruce stuurt ons naar huis met een song over een straat die wel in amsetrdam moet liggen, drugs, hoeren, dood, het is allemaal aanwezig in No Lies. Het einde van het nummer lijkt eerst een beetje afgeraffeld, maar dan komt er nog een vervolg aan, iets wat het aan het eind van de cd goed doet.

Al met al een meesterlijke cd waar Bruce trots op mag zijn. De muziek lijkt totaal niet op die die Bruce met Maiden maakte, hij heeft slecht 10 nummers nodig om een eigen stijl neer te zetten. Iets wat Bruce uniek maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑