Rainbow-Ritchie Blackmore’s Rainbow

RAINBOW – RITCHIE BLACKMORE’S RAINBOW

JAAR VAN RELEASE: 1975

LABEL: POLYDOR RECORDS

In 1974 besloot Ritchie Blackmore te vertrekken bij Deep Purple. Hij hield blijkbaar niet van het nieuwe geluid van de band, en was teleurgesteld van de band nieuwste album Stormbringer. Na het verlaten van de band, keek Blackmore uit naar het maken van een solo-album. Hij ontmoette de toenmalige onbekende Ronnie James Dio, en samen met de voormalige bandleden van Dio’s (Elf), nam hij het eerste album op. Intentie achter het album was om neo-klassieke Metal te combineren met mystieke teksten. Dio was gewoon de man voor de job, het schrijven van teksten voor het hele album, zoals het middeleeuwse ‘The Temple Of The King’ en ‘Sixteen Century Greensleeves’.

Het album begint met ‘The Man On The Silver Mountain’, dat is duidelijk een van de hoogtepunten van het album. Dit nummer volgt, (of moet ik zeggen leads?) de klassieke Rainbow structuur catchy en bluesy. De ingrediënten worden als samengebracht tot een klassiek album : Blackmore’s geweldige gitaar riffs vergezeld van Dio’s krachtige zang en zijn mystieke teksten. De rest van de band huppelt achter het twee tal aan. Dezelfde structuur gaat op voor het grootste deel van het album, met ‘Snake Charmer’ en ‘Selfportrait’ zijn twee bijzonder goede semi ballads, vooral in de jaren 70 waar met de intrede van de hardrock vooral alleen hard werd gespeeld. Het maakt het album dan ook tot een gevariëerd album.
Dio bewijst dat hij een ballad net zo goed als een Hardrock stukje kan zingen. ‘Catch The Rainbow’ is een langzame ballad, met grote teksten, en hoewel de akkoorden eenvoudig zijn en met de duur van 6 minuten niet in verveling geraakt.
Maar dan is er ‘The Temple Of The King’, ook eigenlijk een (semi) ballad, en naar mijn mening het beste nummer van het album. De teksten zijn geweldig, en Dio prestatie is van wereldniveau. Zowel de melodie en de akkoorden zijn zo simpel, maar zo mooi – en de solo is net zo goed. De productie is in handen van Martin Birch, deze heeft zeker bij gedragen om het geluid op de juiste wijze te vertalen, naar de uiteindelijke Rainbow sound.

Ritchie Blackmore’s Rainbow is een van de hoekstenen van Heavy Metal. Rainbow was een van de meest invloedrijke bands van de tijd, samen met Deep Purple. Deze band introduceerde hiermee in de wereld een van de beste vocalist, die  ooit geleefd heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑