Dokken-Tooth And Nail

DOKKEN – TOOTH AND NAIL

JAAR VAN RELEASE: 1984

LABEL: ELEKTRA

In het kader van hard rock uit de jaren 80 is hun tweede album Tooth and Nail verheven tot de status van klassieker. Geproduceerd door Tom Werman en gewapend met negen geweldige nummers, was Dokken klaar om door te gaan en door te breken naar een groter publiek.

De instrumentale opener “Without Warning” leidt rechtstreeks naar het titelnummer  “Tooth and Nail”. George Lynch was de voor de hand liggende ster op gitaar, maar “Wild” Mick Brown blaast zeker de deuren weg met zijn snelle drumwerk. Don Dokken kon de hoge tonen raken, wanneer dat nodig was, geholpen en ondersteund door bassist Jeff Pilson. Het kwartet kan altijd een goede mix vinden tussen hard of zacht.  “Just Got Lucky” is perfect in het midden. Niet te zwaar, met een koor dat blijft hangen, en toch een opzwepende gitaarsolo.

Het minder bekende “Heartless Heart” komt door de Lynch kenmerkende gitaarexperimenten en dat geldt ook voor het “Don’t Close Your Eyes”, waarop Lynch een rokende ruïne achterlaat.

Dokken is vooral goed in langzamere, zware nummers. “When Heaven Comes Down” is daar een van. Dan een klassieker: “Into the Fire”. Dit nummer heeft het helemaal. Het refrein en de riff lopen genadeloos in elkaar over lijdt tot een ontvlambare solo. Je kunt het nummer “Bullets to Spare”  het best bestempelen als het meest cliche nummer van de plaat, die klinkt als een Quiet Riot B-kant. Maar mis “Alone Again” niet, een van de beste ballads ooit. Het definieert de term “power ballad” helemaal zelf. Van de woorden tot de melodie tot de legendarische Lynch-solo, “Alone Again” klinkt vandaag net zo goed als toen. “Turn On The Action” is een kruising tussen Van Halen, Motley Crue. Hoewel je het onderling kunt betwisten, is het latere Back For the Attack toch het superieure album. Tooth and Nail heeft echter wel een hoog percentage Dokken-concertklassiekers. “Alone Again”, “Just Got Lucky”, “Into the Fire” en “Tooth and Nail” zijn allemaal nummers die tot op de laatste concerten worden gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑