White Heart – Highlands

White Heart – Highlands

Jaar van Release: 1993

Label: Starsong Records

Als White Heart doet waar het goed in is, is het bijzonder goed. En dit is een van die albums waar een White Heart-line-up het hoogtepunt van zijn krachten bereikt. Highlands, slechts marginaal tweede in mijn ogen na White Heart’s beste album, Freedom, heeft veel vergelijkbare redenen voor zijn aantrekkingskracht als Freedom . Het laat in het bijzonder zien wat White Heart beter kan dan bijna de meeste bands, namelijk vrolijke nummers schrijven, die niet zoetsappig zijn.

Er is geen blindganger op Highlands . Het begint met het juichende ‘You Can See The World’, een passend begin voor het album dat je meteen al een indruk geeft hoe het gehele album zal zijn. Het album komt dan in een versnelling met “Nothing But The Best”. “Heaven of my Heart” zet verder de toon van het album. Hier valt voor al de baspartij op: het basspel van Anthony Sallee. Het was jammer dat Sallee een line-upwissel was voor het volgende album, want zijn talenten zijn verbluffend.

“Once And For All” reflecteert op Pasen met een langzaam opbouwende ballad en klinkt gemakkelijk in het gehoor. Het heeft ook de zeldzaamheid van vrouwelijke vocalen in een White Heart-nummer, dat mooi past bij de perfecte stem van Rick Florian. “Excuse me, Forgive me” en “Change Your Way” zijn degelijke nummers, maar passen misschien niet bij de rest van het album.

“Highland Of Love” is een rustgevend nummer dat mistige momenten van een hemelse aard oproept. “The Cry” voegt een epische kwaliteit toe aan het album, misschien het best te omschrijven als middelmatige rock. “Let My People Go” klinkt onaf, en staat bijna op één lijn met de rest van het album, maar haalt het niet helemaal. Maar “The Flame Passes On” eindigt uitstekend. Het is een laatste kans om je hart uit te storten, en het voelt als een vervolg op “Light A Candle”, waarmee Tales of Wonder werd afgesloten.

Hoewel ik vind dat Freedom het betere album is, onderscheidt Highlands zich door sterkere thema’s die terugkomen in de teksten en beelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑