Iron Maiden-Piece Of Mind

IRON MAIDEN – PIECE OF MIND

JAAR VAN RELEASE:  1983

LABEL: EMI RECORDS

Met Piece Of Mind uit 1983 begon de periode van Iron Maiden’s meest stabiele line-up (die zo’n 6 jaar duurde en 4 studioalbums en 1 live album opleverde), en volgens velen ook de beste line-up. Drummer Clive Burr verliet de band na de Beast On The Road tour in 1982 om persoonlijke redenen, en zijn vervanger werd gevonden in Trust-drummer Nicko McBrain.

Nieuw bandlid McBrain moest op het album natuurlijk gelijk bewijzen een waardige opvolger van Burr te zijn. Gelijk bij het eerste nummer, Where Eagles Dare (gebaseerd op het boek van Alistair MacLean, waarvan ook een film met Clint Eastwood is gemaakt), laat Nicko horen wat hij kan. Een lekker vlot nummer, waarin ook de geweldige zang van Bruce Dickinson goed naar voren komt.

Revelations is het enige nummer op het album wat door Bruce Dickinson alleen geschreven is. Het tempo ligt niet al te hoog, behalve in de instrumentale delen, maar het is gewoon een heel lekker nummer. Waar het nummer precies over gaat is me na al die jaren eigenlijk nog een raadsel.

Het album bevat ook een paar nummers over oorlog. Die With Your Boots On en The Trooper zijn beide klassiekers, waarin goed te horen is waarom Maiden zo populair was: een lekker tempo, lekkere riffs, en heerlijke gitaarsolos. The Trooper is blijkbaar ook een favoriet van de band, want het is het enige nummer van het album wat na al die jaren nog altijd live gespeeld wordt.

Een van de beste nummers op het album is Still Life. Het begint, na de onverstaanbare intro (die overigens achterstevoren is), heel rustig, heel gevoelig. Maar na een couplet komen de gitaren en drums er bij, en bouwt het op naar het refrein. Fantastische muziek, vergezeld door de fantastische zang van Bruce. Het album sluit af met To Tame A Land, wat gebaseerd is op het boek Dune van Frank Herbert, maar waarvoor ze niet de toestemming kregen om de naam te gebruiken. Dit nummer opent ook rustig, met een paar prachtig stukjes gitaarwerk. Dan gaat het verder in een enigzins galopperend ritme, met tussen de coupletten weer erg lekkere gitaren. Na een rustiger stuk volgt nog een prachtig instrumentaal stuk van een minuut of 3, wat het album afsluit.

Jammergenoeg bevat het album ook 3 hele simpele, standaard nummers. Flight Of Icarus is nog de beste van de drie, maar is eigenlijk ook maar een middelmatig nummer. De andere twee nummers zijn Sun And Steel en Quest For Fire. Beide zijn simpele recht-toe-recht-aan rockers, waarvan Quest For Fire echter nogal belachelijke text heeft. Ok er zijn tal van slechtere nummers, maar vergeleken bij juweeltjes als RevelationsStill Life en To Tame A Land zijn deze nummers toch echt van mindere kwaliteit.

Ook de albumcover is natuurlijk van fantastische kwaliteit, zoals op de meeste Maiden albums het geval is. Natuurlijk was de cover getekend door Derek Riggs, die voor deze gelegenheid een kaalgeschoren Eddie in een dwangbuis stopte. De albumtitel is natuurlijk een woordgrap, maar de cover laat zien dat Eddie’s hersenpan gelicht is, om waarschijnlijk een deel van zijn hersens weg te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑