Europe – Prisoners in Paradise

Europe – Prisoners in Paradise

Jaar van Release: 1991

Label : Epic

De echte diehard fans zullen het een goed album vinden, en toegegeven dat er een paar goede nummers op staan. Tegen die tijd was Europe echter zijn identiteit kwijt. Ze streefden nu openlijk naar een commercieel Amerikaans geluid, en dat is te zien. De finesse van het oude Europe was nu alleen hoorbaar op een handvol nummers.

Altijd een zwak gehad voor Europe en kon niet wachten op het vijfde album. Drie jaar in de wacht, toen Prisoners of Paradise eindelijk uitkwam. Geproduceerd door Beau Hill (een van mijn minst favoriete producers aller tijden, verpest bijna elke band waarmee hij samenwerkte. Europe beloofde een “zwaarder” album, en in zekere zin heeft dit meer gitaren. Zwaar is echter niet het woord dat ik zou hebben gekozen. Het album is overgeproduceerd, overgepolijst en gekunsteld. Op een paar opmerkelijke uitzonderingen na vallen de riffs niet op en verdrinken de nummers gewoon in een moeras dankzij de productie van Hill.

‘All Or Nothing’ (mede geschreven door Eric Martin van Mr. Big), het openingsnummer, is hier een goed voorbeeld van. Ja, natuurlijk, het is gebaseerd op gitaren in plaats van toetsen. Dit is echter een popnummer! Nummer twee, “Halfway to Heaven”, mede geschreven door Jim Vallance klinkt precies als Roxette. “I’ll Cry For You” is een overgeproduceerde ballad. Geen wonder dat de band hun latere akoestische weergave ervan prefereerde. “Little Bit Of Loving” is gewoon een slecht nummer, te Amerikaans klinkend voor deze band, niet waardig voor de naam Europe. ‘Talk To Me’ is niet slecht, en ‘The Seventh Sign’ is op zijn minst zwaarder, maar geen bijzonder memorabel nummer.

 Dat eindigde op een van het originele album. Kant twee begon met het eerste echt goede nummer, “Prisoners in Paradise”. Dit ballad-achtige volkslied is nog steeds overgeproduceerd, maar het ademt tenminste en is onweerstaanbaar aanstekelijk.

“Bad Blood” is slecht. “Homeland” is niet slecht, en zou kunnen passen op het vorige album Out Of This World . Het is een fatsoenlijk nummer, en de teksten klinken in ieder geval oprecht en niet gekunsteld. Dit wordt echter gevolgd door het absoluut slechtste nummer “Got Your Mind In The Gutter”. We zijn bijna aan het einde en “Til My Heart Beats Down Your Door”, hoewel een beetje te zacht, maar geeft de burger weer goede moed.

Europe had in ieder geval de klasse om één klassiek geweldig nummer te schrijven en het album daarmee af te sluiten: “Girl From Lebanon”. Het groeit, maar niet op een manier zoals de rest van het album. Het refrein is onweerstaanbaar. Het is een geweldig nummer en eindigt het album toch nog goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑