Van Halen –  For Unlawful Carnal Knowledge

Van Halen –  For Unlawful Carnal Knowledge

Jaar van Release: 1991

Label : Warner Bros

Op 18 juni 1991 wordt het album For Unlawful Carnal Knowledge van de Amerikaanse rockband Van Halen uitgebracht op het Warner Brothers-label. Het album is vooral bekend om de bewust provocerende afgekorte titel: F.U.C.K. Het is het negende studioalbum van de band en het derde met zanger Sammy Hagar en tevens de opvolger van OU812 uit 1988. De plaat werd zowel op cd als op vinyl als op cassette uitgebracht.

De albumtitel kun je vertalen als ‘voor onrechtmatige vleselijke (of wulpse, geile, wellustige) kennis’ en schijnt volgens meerdere bronnen uit de Middeleeuwen afkomstig te zijn en doorgaans werd dan de afkorting fuck gebruikt, i.p.v. de volledige uitdrukking. Sammy Hagar schijnt de titel bedacht te hebben om een bewust provocerende titel te gebruiken. De tournee die de band na de release ondernam kreeg de naam F.U.C.K. ‘n’ Live mee.

De opnames voor het album werden tussen maart 1990 en april 1991 in de eigen 5150 Studio in Studio City, San Fernando Valley, Los Angeles, California, gemaakt. De productie werd gedaan door Andy Johns, Ted Templeman en Van Halen zelf. Omdat Sammy Hagar niet zo graag met Johns werkte, werd Templeman weer gevraagd, waarna deze de rest van de productie deed. Templeman was ook de producer van de eerste zes Van Halen-albums en van Sammy’s eerste soloplaat.

De muziek op F.U.C.K. gaat weer terug naar het vertrouwde gitaar-georiënteerde heavy werk van de band; op de voorganger waren het vooral synthesizers die domineerden. Op dit album zijn de meeste toetsenpartijen die van de piano. Alle elf songs op het 52:02 minuten durende album zijn geschreven door Eddie van Halen, Sammy Hagar, Michael Anthony en Alex van Halen. Zij zijn ook de muzikanten op de plaat, er doet slechts één sessiemuzikant mee: Steve Lukather, maar hij speelt géén gitaar. Hij verzorgt de backing vocals in de song Top Of The World.

Op het album staan de volgende songs: de opener is Poundcake, gevolgd door Judgement Day, Spanked, Runaround, Pleasure Dome, In ‘n’ Out, Man On A Mission, The Dream Is Over, Right Now, de korte instrumental 316 en afsluiter Top Of The World. De recensies waren niet echt positief te noemen. De songs die er kwalitatief uitspringen zijn Poundcake, Right Now en Top Of The World, de rest is volgens velen maar middelmatig. Maar liefst zes van de songs werden op single uitgebracht: Poundcake, Right Now, Runaround, Top Of The World, Man On A Mission en The Dream Is Over. Op de Amerikaanse Album Rock Tracks lijst behaalden de eerste vier de eerste en tweede plaats, de anderen scoorden iets minder.

Het album kwam in de VS op nummer één van de Billboard albumlijst binnen en bleef daar drie weken staan. In 1991 ontving Van Halen een Grammy Award voor het album in de categorie Best Hard Rock Album. Voor de verkoop van drie miljoen exemplaren kreeg de band drie keer platina. In Canada ook platina, voor de verkoop van 100.000 exemplaren, terwijl in het Verenigd Koninkrijk een zilveren plaat (60.000 exemplaren) werd ‘gewonnen’. In ons land werd nummer 22 op de albumlijst bereikt; daarin stond F.U.C.K. twaalf weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑