Vanden Plas – AcCult

Vanden Plas – AcCult

Jaar van Release: 1996

Label: Dream Circle Records

AcCult is de akoestische EP uit 1996 van de Duitse Prog metal-meesters Vanden Plas, die een prachtige dwarsdoorsnede bevat van pre-1996 Vanden Plas-materiaal, evenals 3 mooi uitgevoerde covers. Er zijn veel bands die een experiment als dit niet met enig succes zouden kunnen uitvoeren; Vanden Plas gebruikt deze EP als een succesvol platform om hun progressieve muziekcapaciteiten aan de wereld bekend te maken. Bovendien, gezien het feit dat dit na slechts één volledige cd werd uitgebracht, moet er een zeker risico zijn geweest om hun metalpubliek te verliezen.

AcCult bevat 3 akoestische nummers van Vanden Plas’ release “Colour Temple” uit 1994, de 3 bovengenoemde covers, variërend van Ray Charles tot Marillion, twee nummers van een eerdere demo/single, plus “Spanish Rain”, een left over of een nieuw nummer eigenlijk heb geen idee.  Als je enigszins bekend bent met deze band, weet je dat alle muzikanten stuk voor stuk gedegen en kwalitatief hoogstaand werk afleveren en  zijn in goede aanvulling op het heavy / prog vakgebied, of dat nu zanger of muzikant is. Dat wordt hier op deze cd wel duidelijk gemaakt, want op een akoestisch werk als dit valt niets te verhullen qua muzikaliteit. Overigens bevat dit album meer dan 40 minuten muziek – niet slecht voor een EP.

Andy Kuntz zingt uit volle borst, zoals hij altijd doet, en hij maakt in zijn eentje AcCult de moeite waard om te kopen. Hij deinst nergens voor terug en zingt zowel bekende als onbekende nummers met evenveel power en energie als op de originele Metal versies. Hij weet me ook te boeien met de rustige balladpassages, of het piano-vocale duet “Des hauts des bas”.

Ook de rest van de band is in topvorm. De keyboardpartijen zijn alom aanwezig in de vorm van een piano, de drums en gitaarpartijen worden met meer energie gespeeld dan je van een akoestische EP zou verwachten (zie bijvoorbeeld het fraaie gitaarwerk in “Spanish Rain”); de bas klinkt voor mij niet geheel akoestisch in mijn oren, maar past precies in de mix. De cellopartij, die maken een gastoptreden in “Days of Thunder”. Mijn exemplaar heeft een bonustrack in “Raining In My Heart”, de allereerste single van Vanden Plas, uitgebracht in 1986, en gaf eigenlijk al de mogelijke potentie weer van de band.

Zelfs voor degenen die gewoonlijk terugdeinzen voor akoestische versies van nummers, laat staan ​​voor een hele cd met dergelijke dingen, is dit toch het luisteren waard en geeft aan waar toe een band muzikaal gezien instaat is. Laten we op het volgende album toch de kabels maar weer in de gitaren pluggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑