House Of Lords – Demons Down

House Of Lords – Demons Down

Jaar van Release: 1992

Label: Polygram

Twee jaar na het uitstekende “Sahara”, zijn we in het tijdperk aanbeland waarbij de ether door Grunge is binnengedrongen, biedt House Of Lords ons een nieuw album aan, “Demons Down”, gekenmerkt door een nieuwe bandbezetting binnen het team onder leiding van Gregg Giuffria en James Christian. Het Amerikaanse combo ziet enkele grote namen verdwijnen, de bassist Sean McNabb die de plaats inneemt van Chuck Wright. Ken Mary wordt vervangen door de legendarische Tommy Aldridge op drums. Het team wordt gecompleteerd door de minder bekende gitarist Dennis Chick.

De productie van deze “Demons Down” is nog krachtiger dan op zijn voorgangers, gedragen door de keyboards van Giuffria. Laatstgenoemde weet alle ruimtes te vullen. De stem van James Christian is ongetwijfeld de parel van dit opus en wordt ondersteund door alom aanwezige koren versterkt door enkele prestigieuze gasten (Paul Stanley, Fiona, David Glen Eisley). De ritmische sectie stuwt het geheel met kracht en accuratesse voort, terwijl Dennis Chick, zij het discreter dan zijn voorgangers, zijn talent ten dienste stelt van het geheel.

Want dit is de grote kracht van House Of Lordsop “Demons Down”:  Elk nummer is een single of een hymne in kracht, terwijl de tempo’s worden gevarieerd en het hele palet van de melodieuze hardrock wordt benaderd. De melodieuze hardheid van het kwintet kan krachtig (“O Father”), heavy (“Talkin’ Bout Love”) zijn, of flirten met de legendes van het genre zoals op “Metallic Blue”, waarvan de riff en dubbele keyboard/gitaarsolo zo van een band als Deep Purple hadden kunnen zijn. Maar ook de meer commerciële kant van zijn stijl beheerst House Of Lords perfect. “What’s Forever For” is een powerballad met een bedwelmend refrein, terwijl het mid-tempo “Spirit Of Love” alle wapens in huis heeft om een ​​hit te worden. Giuffria en Christian laten van zich horen met een delicaat en luchtig “Inside You”.

Helaas markeert het ook het einde van het eerste deel van een verhaal waarvan lang geleden werd gedacht dat dit zou uitgroeien in het topsegment in de hardrockscene. Maar laat dat je er niet van weerhouden om dit ware meesterwerk te kopen en het het eerbetoon te geven dat het destijds niet kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑