Holy Soldier – Last Train

Holy Soldier – Last Train

Jaar van Release: 1992

Label: Myrrh Records

Ik aarzel om Last Train, de tweede release van Holy Soldier Myrrh Records uit 1992, een klassieker te noemen. Het begin was er in 1990 met het titelloze debuut. Iconisch in termen van hoe Holy Soldier de toenmalige christelijke harde muziekscene naar een hoger niveau tilde door een bijna perfecte combinatie van verpakking, productie, songwriting en uitvoering te presenteren die niet altijd te zien was op albums die het voorgaande decennium werden uitgebracht.

De Last Train bevat 8 originele composities en één cover (van de Rolling Stone-klassieker “Gimme Shelter”) in tegenstelling tot de tien nieuwe nummers die het debuut sieren. Toen ik Last Train destijds voor het eerst kocht, was ik teleurgesteld (in zekere zin ben ik dat nog steeds) dat, Holy Soldier niet meer dan 8 nieuwe nummers kon bedenken in een periode van twee jaar. Gebrek aan output zou ook te maken kunnen hebben met het vertrek van de langdurige gitarist Michael Cutting, die de groep duidelijk beroofde van een minder potentiële songwriter.

Kwaliteit is een andere factor in die zin dat ik de Holy Soldier – nummers net iets beter vind dan veel van hun equivalenten in de christelijke metalscene. Op dit punt verdient het te worden opgemerkt dat ik Holy Soldier altijd heb gewaardeerd als niet zomaar een ‘drie koorden en een stofwolk’ Sunset Strip-haarmetalband. Integendeel, ik had altijd het gevoel dat Holy Soldier meer was dan alleen ‘hair metal’, omdat het een technische flair en aanleg voor songwriting bracht, niet altijd intrinsiek aan veel van de melodieuze metal- en hardrockacts van die tijd. Als ik ze naast elkaar plaatste, identificeerde ik me altijd met de liedjes van de band als een betere belichaming.

Opener “Virtue & Vice” staat voor jaren tachtig melodieus metal manifest. Het nummer trekt je meteen mee met zijn nadrukkelijke ritmegitaar-aanwezigheid (naar mijn mening presenteert Last Train een iets zwaarder geluid dan het debuut) en rommelende basgedreven low-end, maar straalt uiteindelijk uit de stijgende vocale levering van Steven Patrick. Wat ik zei over Patrick’s capaciteiten in mijn recensie van Holy Soldier, klopt in die zin dat hij doorgaat met het brengen van een ‘onderscheidende vocale stijl in de periode (die loopt) een dunne lijn tussen gelijke delen melodisch en raspig’.

“Crazy” verhoogt de commerciële gevoeligheden met zijn non-stop hook-voorliefde. Deze bereikt niet helemaal de zwaardere hoogten van zijn voorganger – melodieuze hardrock is misschien de meest nauwkeurige manier om het te beschrijven – maar het bewijst alles lovenswaardig door de luchtige vocale melodieën die het aangrijpende refrein verfraaien (best pakkend en zeer radiovriendelijk).

“Hallows Eve” injecteert wat bluesy grit in de melodische hardrockformule van Holy Soldier. Het nummer verhoogt de emotionele niveaus terwijl af en toe akoestische sporen verweven zijn met melodieuze gitaarharmonieën om een ​​atmosferische, zo niet uitnodigende essentie mogelijk te maken. Ster van de show is echter het gitaarteam van stichtend lid Jamie Cramer en nieuwkomer Scott Soderstrom, die een passend stuk behendig uitgevoerde duel-leadgitaar lenen.

Holy Soldier laat zijn veelzijdigheid zien op Rolling Stones-cover “Gimme Shelter”. Het nummer handhaaft de bluesy elementen, maar in een meer streetwise vorm, met gitaren die niet helemaal metal zijn maar toch stoer en bijtend, terwijl Patrick zich thuis voelt in niets minder dan een relaxte en gereserveerde omgeving.

Een melodieus metalalbum uit de jaren tachtig zou niet compleet zijn zonder tenminste één ballad en dat is wat we hebben in “Love Is On The Way”. Het nummer opent zijn eerste seconden met akoestische gitaar en zachte vocale melodieën en rolt subtiel door naar het momentum.

Terug naar het zwaardere terrein op de met metal omzoomde “Dead End Drive”. Een brandende motor gevolgd door een auto die bij de start zijn banden verbrandt, helpt de nummers krachtig te laten klinken, terwijl grommende gitaren en de zwaarvoetige tijdwaarneming van toepasselijk genaamde drummer Terry “The Animal” Russell het vaste momentum ondubbelzinnig opvoeren. Refrein stroomt met perfecte zekerheid in afstemming met de dissonante scène bij de hand. Ik kan het niet helpen, maar ik moet denken aan zwaardere nummers van het debuut zoals “See No Evil” en “Tear Down The Walls”.

“Tuesday Morning” bewijst een treurig weemoedig nummer te zijn, die reflecteert op semi-balladgebied. Het nummer komt troosteloos over en manoeuvreert langzaam zijn afstand terwijl lichtere gitaartincturen naast standvastige ritmegitaren staan ​​​​terwijl de soulvolle samenzang van de groep een gemoedelijk statement maakt.

“Fairweather Friend” zorgt voor een boost. Met laaiende gitaren die aan de voorkant van de mix zijn gecementeerd, drijft het nummer zijn korte (3:25) duur met zijn hamerende drums en de pulserende bas van Andy Robbins. Cramer en Soderstrom trekken wederom alles uit de kast op leadgitaar. Sprankelend, oprecht en gracieus, het titelnummer van het album vloeit perfect vanaf het begin met akoestische gitaar. De Holy Solder-harmoniezang maakt opnieuw een Stryper-achtig statement.

Alles bij elkaar opgeteld, of het nu vinyl of cd is – ten zeerste aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑