Van Halen-Balance

Van Halen-Balance

Jaar van release: 1995

Label : Warner Bros Records

Ten tijde van de opnames van Balance, het tiende studioalbum van Van Halen, rommelde het nogal binnen de band. Sammy Hagar en Eddie Van Halen hadden constant ruzie en dit leidde er uiteindelijk toe dat Balance het laatste album met de zanger werd. Muzikaal en ook commercieel gezien behoort Balance tot een van de betere Van Halen-albums en dat komt vooral door de zeer goede, gepassioneerde zang van Hagar en de heerlijke solo’s van Eddie Van Halen.

Van Balance werden alleen al in Amerika meer dan drie miljoen exemplaren verkocht en dat leverde het album een triple platina-status op. Er werden maar liefst vijf nummers van het album als single uitgebracht en de meest succesvolle zijn natuurlijk Don’t Tell Me (What Love Can Do) en Can’t Stop Lovin’ You. Het laatstgenoemde nummer was de derde single van Balance en is een hommage aan I Can’t Stop Loving You van Ray Charles, want Hagar zingt in de tekst: “Hey Ray what you said is true…”. De andere zeer succesvolle single Don’t Tell Me is een behoorlijk stevige track met een zeer pakkend meezingrefrein en de tekst gaat o.a. over de zelfmoord van Kurt Cobain: “Is it right to take the easy way…I see the damage done, yeah oh Lord,  I heard the shotgun”. Amsterdam werd ook als single uitgebracht en het nummer is waarschijnlijk gebaseerd op een bezoek van Hagar aan onze hoofdstad. De tekst, vooral “Wham, Bam, Amsterdam” beviel Eddie echter niet omdat het refereerde aan het roken van stickies….

Balance bevat ook drie instrumentale nummers; Strung Out, een absolute vreemde eend in de bijt, waarin Eddie met een aantal voorwerpen op een piano slaat; Doin’Time bevat een drumsolo van Alex Van Halen en Baluchitherium (alleen op de cd-versie trouwens) schittert door vette gitaarsolo’s. Verdere hoogtepunten op Balance zijn: Not Enough, een typische Van Halen-ballad met piano en orkestrale ondersteuning, en After Shock, een snel en heavy nummer dat waarschijnlijk de beste gitaarsolo van het hele album bevat. Feelin’ is het langste en tevens beste nummer van Balance want dit is echt een klassieke Van Halen-song waarbij vooral de strot van Hagar supergoed is.

De hoes van Balance was trouwens nogal omstreden en er waren zelfs landen die weigerden de plaat te verkopen… Toch is Balance een must have in elke serieuze rockcollectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑