Dream Theater – Falling Into Infinity

Dream Theater – Falling Into Infinity

Jaar van release: 1997

Label : East West Records

Falling Into Infinity is een veelbesproken album en zeker geen favoriet onder vele fans. Eerlijk gezegd snap ik niet waarom er zo veel op afgegeven wordt. Misschien heeft het te maken met het feit dat drummer Mike Portnoy zich er vaak negatief over heeft uitgesproken. Niet verwonderlijk, want het werd hem en de zijnen niet gemakkelijk gemaakt. De platenmaatschappij wilde een hit forceren. Daarvoor werd zelfs songwriter en producer Desmond Child (Aerosmith, Bon Jovi, Kiss) aangetrokken. Daarmee waren de poppen aan het dansen. Vooral Portnoy voelde zich op zijn toch al niet heel lange tenen getrapt. Het album heeft een wat meer poppy vibe dan de gemiddelde Dream Theater-plaat gekregen, maar dat is niet per se slecht. Vooral You Not Me, uiteindelijk het enige door Child bewerkte nummer, staat bij velen in de boeken als afgrijselijk. Maar dat valt best mee. Goed, de originele demo You Or Me klinkt veel meer als een authentieke Dream Theater-compositie, maar de hoofdmelodieën en riffs zijn zo gek nog niet, evenals de heldere baslijnen. Bovendien bevat dit album een paar nummers die nog steeds tot livefavorieten behoren. Hollow Years, geïnspireerd op Tears van Rush, is daar een van. Maar ook Peruvian Skies, dat op de podia vaak wordt uitgebreid met een jam die porties bevat van Metallica’s Enter Sandman, het rockende Lines In The Sand (met wereldse gitaarsolo) en het driedelige, betoverende Trial Of Tears, behoren tot het beste werk van de band. Het instrumentale Hell’s Kitchen – alweer zo’n sterke en sfeervolle track – was oorspronkelijk onderdeel van het zwakkere Burning My Soul maar werd op dit album apart opgenomen. Toch heel wat positiefs te melden over dit album dus! Alleen jammer dat Take Away My Pain, een afscheidsnummer van Petrucci voor zijn vader die de strijd met kanker verloor (zie ook Images And Words), wordt verprutst. Hoe kon zo’n mooie ballad na invloed van buitenaf resulteren in een ‘trip naar Disney Land’, zoals Portnoy het ooit heeft verwoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑