Wicked Maraya – Cycles

Wicked Maraya – Cycles

Jaar van Release: 1994

Label: Mausoluem Records

Wanneer ik deze kleine reviews doe, probeer ik albums te vinden die echt veel te bieden hebben, maar op de een of andere manier nooit de aandacht van het publiek hebben getrokken. Of het nu gaat om slechte marketing, slechte timing of een kort bandleven, er is altijd een reden waarom een ​​kwalitatief hoogstaand album door de kieren in de vergetelheid glipt. Misschien bestaat er geen beter voorbeeld dan Wicked Maraya en hun debuutalbum Cycles. Terwijl Cycles  een traditioneel heavy metal-geluid had dat me opvalt als een donkerder, scherper, meer proggy Queensryche gemengd met  Crimson Glory en Nevermore, Uit Seattle afkomstig, waar al het metal na een decennium van bekendheid en populariteit weer ondergronds werd gedwongen.  Wat Cycles biedt is een album vol grimmige, depressieve metal zoals waar Queensryche voor ging op delen van Rage for Order (denk aan “I Dream in Infra-Red” en “Screaming in Digital”), maar dit is veel donkerder en onheilspellender. De songwriting is van een zekere klasse.

De meeste nummers hebben echt basale, meestal mid-tempo riffs met de krachtige zang van Lou Falco. Nummers als “Another Day” hebben een zware, droevige sfeer die Falco angstaanjagend en aangrijpend maakt. Het refrein is vrij memorabel en het hele geluid is vrij grimmig. De dingen worden nog donkerder en overtuigender tijdens ” Jacob’s Dance ” die een echt Alice in Chains – gevoel heeft. Qua zang, daarnaast met wat proggy, Queensryche-achtige riff-ideeën. “Resurrection” begint het leven als een neerslachtige ballad voordat het uitbarst in een groot, emotioneel nummer. “Face in the Mirror” heeft een groot refrein, dat schijnbaar uit het niets opduikt te midden van zware riffs.

Andere winnaars zijn onder meer het zeer Operation Mindcrime -achtige ” Watching Over “, de door Nevermore  beïnvloede rage van “Alone”, waar Falco Warrel Dane’s all-over-the-place zang benadert. Het interessante gitaarwerk in “Winter’s Garden”. Alle nummers werken op de een of andere manier en de vocale harmonieën van Alice in Chains duiken op in verschillende tracks en klinken goed.

Hoewel de riffs van Dan Malsch en Michael Ladevaio vaak ingetogen en eenvoudig zijn, hier en daar worden ze toch anders ingekleurd en bevatten ze ook meer uitgebreide maar vooral vloeiende en melodische aspecten. De gitaarklank is laag en heeft veel kracht en punch, wat verrassend effectief is op de meer melodieuze nummers. Lou Falco is enorm aanwezig op het album en zijn stem explodeert in de nummers op dezelfde manier als die van Geoff Tate op de vroege Ryche- albums. Hij is niet zo getalenteerd als Tate was (ja, ik gebruikte de verleden tijd), maar zeker verdienstelijk.

Hoewel de band later twee vervolgalbums uitbracht onder de verkorte naam Maraya , waren ze in een meer afgezwakte, alternatieve stijl en lang niet zo goed. Is dit dan hun meesterwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑