Vanden Plas – The God Thing

Vanden Plas – The God Thing

Jaar van Release: 1997

Label: Inside Out

De Duitse scene is vooral bekend van Power Metal iconische bands als Blind Guardian, Helloween, Gamma Ray of Edguy. Maar een vijftal afkomstig uit Kaiserslautern, Duitsland maakt op dit moment zijn opmars in de progressieve scene. Vanden Pla’s tweede studioalbum – The God Thing – is een conceptalbum over goddelijkheid/religie.

Deze vijf muzikanten zijn beïnvloed door progbands als Dream Theater terwijl ze zeer bedreven zijn in Heavy Metal. De gitaarlijnen van Stephan Lill zijn heavy, complex en mooi tegelijk. Zanger Andy Kuntz heeft een unieke stem die emotioneel en krachtig is wanneer dat nodig is. De fenomenale Günter Werno op keyboards creëert een juiste sfeer, terwijl Torsten Reichert op basgitaar en Andreas Lill (jawel, de broer van Stephan) op drums zorgen voor een ijzersterke ritmebasis om mee te werken.

“Rainmaker” is het opvallenste nummer op het album. Het verpersoonlijkt het geluid van de band tot in de puntjes: zwaar, vloeiend, creatief en bombastisch. Je kunt ook genieten van de prachtige ballad genaamd “Crown of Thorns” met zijn prachtig gecreëerde gitaarsolo die langzaam wegebt. Het andere geweldige nummer op ‘The God Thing’ is “You Fly”.  Het is gewoon grandioos.

Er is echter nog ruimte voor verbetering. Sommige nummers zijn wat ruig en de productie had wat evenwichtiger gekund. Hoewel sommige nummers echt opmerkelijk zijn, heb ik het gevoel dat de band qua songwriting nog niet haar volledige potentieel heeft bereikt.

Een kant van hun muziek die de meeste indruk op me maakte, is hun vermogen om een ​​nummer zwaarder en betoverender te maken door het tempo in een oogwenk te vertragen en het geleidelijk op te stapelen.

Dit album staat op zichzelf. Ja, sommige duidelijke invloeden van andere bands zijn hier. Het algehele geluid heeft echter een speciaal eigen karakter. Het luisteren meer dan waard, op naar de volgende release.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑