Circle II Circle – Watching In Silence

Circle II Circle – Watching In Silence

Jaar van release: 2003
Label: AFM Records

Met Circle II Circle is er weer een topband bijgekomen. De band rondom Zachary Stevens heeft namelijk een pareltje van een debuutalbum opgenomen. Dat de stijl stevig leunt op het bekende Savatage-idioom, is daarbij eerder een voordeel dan een nadeel.
De hierboven gemaakte vergelijking met Savatage komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Jarenlang was Zak Stevens de stem van die band tot hij in 2000 zijn biezen pakte. Oudgedienden Jon Oliva en Chris Cavery hebben tijdens het schrijfproces van zijn eerste solo-cd een aardige duit in het zakje gedaan, en gitarist Matt LaPorte speelt stijltechnisch alsof hij bezeten is door de geest van Chris Oliva.
Critici zullen nu de cd wellicht neersabelen puur omdat er niet wordt afgeweken van het Savatage-pad. En op zich hebben ze wel een punt: de verschillen tussen Circle II Circle’s debuut en klassieke Sava-albums Edge Of Thorns en Handfull Of Rain moet namelijk met een vergrootglas gezocht worden. De nummers van Zak’s nieuwe band worden gekenmerkt poëtische teksten en instrumentaal zwaar beladen nummers. De zang en het gebruik van vocale effecten (voorgrond-achtergrond, overdubs, canonzang) daarop zijn ook rechtstreeks afgekeken van de meer symfonische albums die met Paul O’Neill werden gemaakt.
Voor de fans van Savatage zal deze cd dan ook als muziek in de oren klinken. Het geluid is vertrouwd en de songs zijn ijzersterk. En dan kan je nog zo hard soezen dat het allemaal niet origineel is, maar nummer als Watching In Silence en The Circle zijn sterk genoeg om alle kritiek met een krachtige handbeweging van tafel te vegen. Circle II Circle’s debuut is met afstand de beste plaat die Savatage nooit maakte. Wat mij betreft het beste wat 2003 tot op heden heeft voortgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑