Redemption – Redemption

Redemption – Redemption

Jaar van release: 2003
Label: Sensory

Met Redemption komt Sensory Records na Gordian Knot met de 2de supergroep van het jaar. Waarom houden deze muzikanten zich niet gewoon bezig met hun eigen band? Niet dat deze release niet de moeite waard is, maar ik zou toch graag zien dat de heren Alder en Matheos zich weer eens wierpen op een nieuwe Fates Warning plaat. Trouwens, waarom alleen een tour in Amerika? Met Queensryche en Dream Theater nota bene, zou het niet eens tijd worden jullie trouwe Europese fans eens te belonen. Hmm…maar genoeg over mijn persoonlijke frustraties, de recensie van de CD ‘Redemption’ van Redemption.
De spil van de band is Nick Van Dyk, gitarist bassist en toetsenist op het album. Hij wordt bijgestaan door topmuzikanten, Rick Mythiasin (Steel Prophet) op zang, Jason Rullo (Symphony X) op drums en Bernie Versailles (Fates Warning) op gitaar. Iedereen speelt op de top van kunnen, maar niemand overheerst, zodat alle instrumenten goed uit de verf komen.
Openingsnummer ‘Desperation Part I’ (van IV) opent met een orkestraal stuk door Michael Romeo in elkaar geknutseld, dat dan ook erg veel op Symphony X lijkt. Het nummer gaat na zo’n 2 minuten over in een agressief couplet, waarna een melodisch refrein volgt. Een goed visitekaartje voor de rest van het album! Ray Alder (Fates Warning) neemt de zang voor zijn rekening op ‘Desperation Part II’. Dat begint als een kippenvel ballad en overgaat in een gedreven rock nummer, en doet verlangen naar een nieuwe plaat van…(of had ik dat al gezegd?) Het verhaal achter de teksten van de ‘Desperation’ suite is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. Nick weet goed de beklemmende sfeer van het boek in de muziek te stoppen. Het pronkstuk van het album is ‘Something Wicked This Way Comes’ dat ruim 24 minuten klokt. Met onder andere gevoelige en brute zang, instrumentale krachtpatserij en dialoog samples. Nog ook een complimentje voor Joey Vera (Ja ook Fates Warning) die het album gemixt heeft: wat een heerlijk transparant geluid.
‘Redemption’ is een compleet album, waar alles in zit wat je als prog-fan maar kunt wensen. Alleen jammer dat dit een project is en geen ‘echte’ band, want het is nu maar de vraag of de CD een vervolg krijgt. Een tour zou ook leuk zijn, maar voorlopig spelen ze alleen op ProgPower USA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑