Within Temptation – The Silent Force

Within Temptation – The Silent Force

Jaar van release: 2004
Label: GUN records

“He, een nieuwe single van Evanescence” was de reactie van menig persoon bij het horen van de eerste single van The Silent Force, het nieuwe album van Within Temptation. Zo ook de mijne, als me niet van te voren verteld was dat het Sharon & co waren. “Dit voorspelt weinig goeds voor het album”, en “ze zijn commercieel geworden” zijn twee andere veelgehoorde reacties op de single Stand My Ground. Gelukkig staat er meer op The Silent Force dan alleen dat nummer.

Na een bij After Forever afgekeken intro (maar zonder latijnse titel) wordt met See Who I Am al duidelijk dat de band vooral naar zichzelf gekeken heeft tijdens het schrijven en opnemen van dit album. Muzikaal gezien sluit het namelijk goed aan bij voorganger Mother Earth, al is het een tikkeltje minder bombastisch. Zangeres Sharon Den Adel laat horen dat haar stem vier jaar na het vorige album nog steeds goed klinkt, maar de grunts waar velen op gehoopt hadden zijn weer niet teruggekeerd.

De band had de makkelijke route kunnen kiezen door alleen Ice Queen-achtige nummers op te nemen, maar dat is gelukkig niet het geval. Over de nummers is in ieder geval nagedacht, want ze zitten gewoon goed in elkaar en zijn vrij catchy. Geen snel geschreven songs met slechte overgangen of onmogelijke zanglijnen. Toch is het jammer dat diverse nummers dezelfde formule hanteren: hard introtje, rustig eerste couplet, en dan weer wat harder. En over het algemeen is het album toch minder metal en meer rock dan de voorganger. Ook staan er een aantal ballads op, bijvoorbeeld Pale en Memories, en een hard nummer zoals Deceiver Of Fools mist op dit album. Het dichtste daarbij in de buurt komt Jillian (I’d Give My Heart). Wie de band afgelopen jaar live gezien heeft kan het nummer al kennen, al werd het toen onder een andere naam aangekondigd. Met The Silent Force heeft Within Temptation geen drastische koerswijziging ingezet, of een baanbrekend album gemaakt. Wie met Mother Earth uit de voeten kan zal ook op dit album diverse leuke nummers ontdekken. Toch had ik persoonlijk er iets meer verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑