Europe – Start From The Dark

Europe – Start From The Dark

Jaar van release: 2004
Label: Sanctuary Records

“Na twaalf lange jaren besloten de bandleden van de in de jaren ’80 overpopulaire rockband Europe de krachten weer te bundelen. In de bezetting die in 1986 een megahit scoorden met “The Final Countdown” deden de Zweden deze zomer een serie festivals aan en bezochten tussendoor nog even de studio met producer Kevin Elson. Die was in 1986 ook al van de partij om het album met dat legendarische titelnummer op plaat te zetten.”The race is on, I’ve found my way.Something has changed since I’ve been away”.

Het nieuwe album “Start From The Dark” is niet blijven steken op dat jaren ’80 glamrock geluid. Sterker nog, keyboards zijn slechts met mate te horen en het geheel klinkt niet meer zo gelikt en gepolijst. Slechts één nummer doet herinneren aan die periode, het zoetsappige “Hero”. Europe anno 2004 is steviger, moderner en duisterder. Dit had het vervolg op “Wings Of Tomorrow” (1984) kunnen zijn als frontman Joey Tempest niet zo’n poppy richting in gedachten had.

John Norum, de gitarist die kort na The Final Countdown vertrok vanwege de overvloed aan keyboards en commerciële richting, heeft een stevige stempel gezet op de hardere nummers van de band. Dit getuige onder andere “Got To Have Faith” en “Wake Up Call”. Rustiger gaat het er aan toe op “Roll With You” en “Reason”, respectievelijk herinnerend aan Aerosmith en Joey Tempest’s solowerk. “Reason” was dan ook oorspronkelijk bedoeld voor een Tempest album.Europe snakt naar een nieuwe radiohit. “Hero” is een hitgevoelige kruising tussen “Carrie” en “Time Has Come”, en bij “Sucker” zou ik haast het woord poppunk in de mond nemen. Het relaas over een dame met neigingen tot groupiegedrag zou niet misstaan op een Sum 41 album.

Toch durf ik te betwijfelen dat er geteerd wordt op oude roem. Daarvoor heeft de band het oude geluid teveel bij het grofvuil gezet. All in all een degelijke rockplaat die vergelijkbaar is met “Wings Of Tomorrow”. Niet de (commerciële of nostalgische) klapper waar sommige fans zo dorstig naar waren, wel een bewonderenswaardige prestatie en bevredigende terugkomst voor een band die twaalf jaar heeft stilgestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑