Evanescence – The Open Door

Evanescence – The Open Door

Jaar van release: 2006
Label: Wind-Up Records

Dat een gitarist een band verlaat gebeurt dagelijks. Dat iemands relatie ten einde komt ook. Dat de nieuwe gitarist van de band, die ook nog eens een belangrijke bijdrage levert aan de muziek, een beroerte krijgt, je verwikkeld bent in een rechtszaak, je bassist opstapt én daarbij ook de eerste twee narigheden meemaakt, gaat je echter niet in je koude kleren zitten. Het overkwam Amy Lee, zangeres van Evanescence. Vandaar ook dat het liefst drieënhalf jaar duurde voordat er een opvolger kwam op het megasucces Fallen.

Nadat Fallen uitkwam is het snel gegaan met de groep uit Little Rock, Arkansas. Dat album verkocht liefst 14 miljoen exemplaren wereldwijd. Het derde album (debuutalbum Origin zal bij veel fans niet tot de collectie behoren aangezien er slechts 2500 exemplaren van zijn uitgebracht) heet The Open Door en die titel is een verwijzing naar de vrijheid die Lee geniet nu voormalig gitarist Ben Moody haar niet langer beperkt in haar muzikale ontwikkelingen. Terry Balsamo is de naam van Moody’s vervanger en de man van de beroerte. Hij maakt alweer drie jaar deel uit van Evanescence, maar naast de live-dvd Anywhere But Home is dit het eerste wapenfeit met hem in de gelederen. Het karakter van The Open Door is aanzienlijk donkerder dan Fallen. Natuurlijk, er staan weer een paar pop-rock songs op die het goed zullen doen in de hitparades, maar over het algemeen is deze plaat minder makkelijk te verteren dan zijn voorganger. De basis in vrijwel alle nummers wordt gelegd door simpele gitaarriffs. Toch is het gitaarwerk een stuk interessanter en minder voor de hand liggend dan op Fallen het geval was.

Als we het over Lee zelf hebben kunnen we twee dingen concluderen: ze zingt gevarieerder en haar teksten zijn persoonlijker dan ooit. Waar ze eerst vooral schreef over algemene zaken wat betreft de liefde, zijn de teksten nu direct te linken aan recente en minder recente gebeurtenissen in haar leven. Zo doet ze in Call Me When You’re Sober zonder enige geheimzinnigheid een boekje open over haar verbroken relatie met Seether zanger Shaun Morgan en het zwaar emotionele Like You gaat over het verlies van haar driejarige zusje, toen ze zelf zes was. The Open Door komt duidelijk een stuk minder commercieel over dan Fallen en zal daarom wellicht eerst een aantal maal gedraaid moeten worden voordat het kwartje valt. Is dat eenmaal gebeurd dan zal blijken dat dit ook weer een plaat is waar veel luisterplezier aan beleefd zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑