Tiles – Fly Paper 

Tiles – Fly Paper

Jaar van release: 2008
Label: Inside Out

En zo duurde het vier jaar voor er weer eens een nieuw Tiles album verscheen. Best lang, je zult maar fan zijn van deze Amerikaanse prog rockers. Maar tevens weet je wel dat er dan gesleuteld wordt aan een nieuw album en dat valt eigenlijk nooit tegen. Zoals veel prog metal bands altijd vergeleken zullen worden met Dream Theater zo is er bij Tiles eigenlijk ook altijd een legendarische band die als referentiekader dient en dat is Rush. De wat latere versie van de band dan. En de band lijkt dat helemaal niets uit te maken want Rush producer Terry Date er wederom bij betrokken deze keer. Sterker nog, op het nummer ‘Sacred And Mundane’ komt Rush gitarist Alex Lifeson zelf nota bene even meedoen! Ook het artwork heeft dat Rush gevoel maar om nou te zeggen dat Tiles een kopie is van die band, nee dat gaat te ver.
Zelf noemen ze ook bands als Jethro Tull, Iron Maiden en Queensrÿche als invloeden en dat vind ik goed gekozen namen, het klopt wel. Er is deze keer wel gekozen voor een iets minder ‘epische’ aanpak, met kortere nummers die het gevoel van de band op dit moment beter weergeven. Zanger Paul Rarick heeft weliswaar niet de speciale stem om Tiles meteen onmiskenbaar herkenbaar te maken maar de geoefende luisteraar zal toch wel richting Tiles denken bij het horen van de muziek. Lekker vlotte technische prog rock met aandacht voor het hele plaatje. Afwisselend en daarmee leuk en vermakelijk. En kent-u-haar-nog Alannah Myles doet overigens ook nog even een bakkie mee in ‘Back And Forth’, een onverwachte keuze. Niet een spetterend album maar dat past ook niet bij de identiteit van de band op de een of andere manier. Ben je fan van de latere Rush? ‘Fly Paper’ toevoegen aan je collectie is dan mijn advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑