Seventh Wonder – Mercy Falls

Seventh Wonder – Mercy Falls

Jaar van release: 2008
Label: Lion Music

Er komen vandaag de dag veel albums op de markt. De hoeveelheid is gigantisch. En laten we eerlijk zijn, een groot gedeelte van het aanbod is volstrekt overbodig. Toch zijn er af en toe van die cd´s waarvan je kan zeggen, ja, dit is het gewoon. Deze plaat is volkomen perfect. Nu heeft dat vooral te maken met smaak, maar bij deze nieuwe cd van Seventh Wonder kan ik er eigenlijk niet omheen.

Voorganger Waiting in the Wings was al een geweldenaar in het genre. Ongeacht alle prachtplaten van Circus Maximus en Pagan’s Mind, geen enkele band heeft de moderne progressieve power metal zo goed in de vingers als Seventh Wonder. Mercy Falls is een plaat die de band in één keer laat promoveren naar de allerhoogste progressieve eredivisie. Een hoogte die men mag delen met bands als Queensrÿche, Fates Warning en de oude Dream Theater. Deze plaat is namelijk echt grandioos. Een conceptalbum in de stijl van Operation: Mindcrime (ook met samples en acteurs), maar dan tegelijkertijd met zoveel meer kleuren. AOR invloeden, hard rock, progressieve metal, power metal, alles zit erin. En Seventh Wonder heeft Tommy Karevik, een magistrale zanger, die de meest fantastische zanglijnen ten gehore brengt. Het verhaal is bovendien geweldig uitgewerkt, een facet dat alleen maar meer bijdraagt aan de perfectie van deze cd.

Muzikaal is deze cd met geen pen te beschrijven. De gitaren (riffs en solo’s) zijn van een ongekende schoonheid en het toetsenwerk is werkelijk adembenemend. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik nog nooit een band heb gehoord die zo soepel omspringt met beide ingrediënten en zulke fabelachtig mooie melodieuze stukken ten gehore brengt. Nummers aanwijzen? Doe niet zo gek zeg, deze plaat is één schitterend geheel. Een geheel dat bol staat van de ijzersterke composities, of dat nu magistrale ballads zijn of stampende complexe metalnummers, dat maakt geen bal uit. Een topproductie maakt dat geheel nog verder af.

Minpunten zijn er niet. Wellicht is deze plaat zelfs een mijlpaal binnen het progressieve genre. Ik ga het ook niet meer uitstellen. Ik weet dat ik mijn geloofwaardigheid op het spel zet met deze lofrede, maar echt, kopen die schijf. Honderd volledig verdiende punten voor de plaat van het jaar en misschien wel de komende jaren. Dit is een album om te beleven, metershoog kippenvel gegarandeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑