Anubis Gate – The Detached

Anubis Gate – The Detached

Jaar van release: 2009

Label: Locomotive Music

Tjee, ben ik blij dat ik deze CD aan het begin van de maand kreeg, zodat ‘ie wat op me in kon werken! Nu zit het ding in mijn systeem en voelt heerlijk comfortabel aan wanneer ik ernaar luister. Hoe anders was het toen ik ‘m z’n eerste rondjes liet draaien. Een raar amalgaam van progressieve power metal niet gespeend van een dosis heaviness gecombineerd met electronische patronen en exotische invloeden. Koppel dat aan catchy refreinen afgewisseld met waarlijk progressieve structuren en dit is een geval apart. Hetgeen dat me openstelde voor de plaat was het verhaal op dit album. Dit is gebouwd rond het idee dat tijd van dezelfde categorie is als ruimte en materie, en volgt een mens (een ‘detached’ (ontkoppelde, niet gedetacheerde dus)) die de tijd manipulerend zoals je een voorwerp verplaatst zijn leven leidt. De onderwerpen die aangesneden worden aan de hand van dit concept komen in de nummers zeer uitgebreid en uitgewerkt aan de orde: dit is één van die zeldzame concept CD’s waarvan het concept echt een ontzettende meerwaarde geeft en je een behoorlijke lading ter contemplatie biedt!
Na gegrepen te zijn geweest door het concept, begon de ingenieuziteit van de muziek zich aan mij te openbaren. Elk nummer is een klein verhaal op zich, en wanneer de hoofdpersoon zich in een middeleeuws klooster bevindt, hoor je ook een monnikenkoor de revue passeren binnen de muziek. En zo is het met alle nummers: de band brengt het verhaal niet alleen met tekst, maar krijgt het voor elkaar om een compositie te bouwen rond de stijl die past bij de plaats en tijd van het verhaal. En toch blijft er ook nog steeds diezelfde identiteit in elk nummer rondwaren, welke natuurlijk de representatie van de hoofdpersoon is. Nou, als dat niet een conceptuele verwerkelijking is voor een band om divers te klinken zonder een herkenbaar eigen geluid te verloochenen…Ik kan en wil graag veel meer over dit plaatje zeggen van een band die me heeft overdonderd met hun sterke vooruitgang, maar ik denk echt dat je dit pareltje daadwerkelijk moet aanschaffen (het verhaal is van grote meerwaarde) en jezelf in het concept moet werpen dat je wellicht met frisse blik naar je verstokte werkelijkheidsopvattingen laat terugblikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑