First Signal – First Signal

First Signal – First Signal

Jaar van Release: 2010

Label: Frontiers

First Signal is het nieuwe studioproject van voormalig Harem Scarem zanger Harry Hess en producer/bassist Dennis Ward(o.a. Pink cream 69/Place Vendome). Het doel van deze samenwerking? Volgens eigen zeggen om terug te keren naar de oude sound van Harem Scarem en dan met name de sound van het geweldige album Mood swings, dat nog steeds wordt beschouwd als het ultieme Harem Scarem album.

Op zich is het best vreemd dat je stopt met een band en vervolgens probeert om via een ander project de sound van die band te doen herleven. De vraag is natuurlijk, zijn Hess en Ward daarin geslaagd?

Het antwoord is ja en nee. Met het karakterestieke stemgeluid van Hess klinken de nummers al snel als Harem Scarem. In dat opzicht klinkt het allemaal wel vertrouwd. Het verschil met bijvoorbeeld Mood swings is echter dat het niveau qua songmateriaal bij First Signal gewoon minder is. Slecht is het allerminst maar echt bijzonder is het ook zeker niet. Het klinkt allemaal net iets te gewoontjes en dat is iets wat je van Harem Scarem ten tijde van Mood swings zeker niet kon zeggen.

Toch zijn er kosten noch moeite gespaard om er iets speciaals van te maken. Zo hebben diverse bekende songschrijvers hun bijdrage geleverd. Wat te denken van Erik Martensson(W.E.T./Eclipse) en Robert Sall(W.E.T./Work of Art). Vooral de invloeden van W.E.T. zijn duidelijk hoorbaar. Luister maar eens naar When you believe en Crazy waarin Hess zelfs klinkt als Jeff Scott Soto. Uitstekende nummers die niet hadden misstaan op het geweldige W.E.T. album.

First Signal is wel een album dat groeit na diverse luisterbeurten. Er is dan ook weinig mis met songs als This city, Part of me en Feels like love this time.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑