Black Star Riders – All Hell Breaks Loose

Black Star Riders – All Hell Breaks Loose

Jaar van release: 2013

Label: Nuclear Blast Records

Queen, The Doors, Alice in Chains. Het zijn allen bands die een doorstart hebben gemaakt met een nieuwe zanger nadat hun charismatische zanger is overleden. Dat is ook het geval bij Thin Lizzy. Zanger/bassist en boegbeeld van de band Phil Lynott overleed in 1986. Het is een moeilijk te volgen verhaal geworden wat betreft Thin Lizzy en Black Star Riders. Ik probeer het kort uit te leggen. Daarmee overlijdt voor een groot deel van de fans ook Thin Lizzy, want Lizzy zonder Phil kan nu eenmaal niet. In 1996 trekt oud gitarist John Sykes de stoute schoenen aan en gaat weer optreden met de band waar ook Scott Gorham, Brian Downey en Darren Wharton als oud Thin Lizzy leden deel van uitmaken. Thin Lizzy blijft al die jaren actief in het live circuit al is het met wisselende samenstellingen en eigenlijk alleen Scott Gorham als constante factor. Sindsdien zijn er verschillende live-samenstellingen van de band geweest. De meest recente versie bestaat uit langstzittend lid Scott Gorham op gitaar, zanger Ricky Warwick (voormalig The Almighty), gitarist Damon Johnson (Alice Cooper), bassist Marco Mendoza en drummer Jimmy DeGrasso (Megadeth). Uit respect voor Lynott brengt de Thin Lizzy versie uit 2013 de nieuwe plaat getiteld All Hell Breaks Loose uit onder een andere bandnaam: Black Star Riders.

Buiten Scott Gorham heeft niemand van Black Star Riders ooit deel uitgemaakt van Thin Lizzy. Tot voor een half jaar geleden trad deze band nog op onder de naam Thin Lizzy, maar deed dat wel met Brain Downey op drums en Darren Wharton op toetsen die wel deel uit maakten van de legendarische Ierse act onder leiding van Phil Lynott. Downey is anno 2013 vervangen door Jimmy DeGrasso (ex-Y&T, Megadeth) en de toetsen worden op All Hell Breaks Loose niet ingevuld. Gorham en zijn kornuiten hebben er dan ook meer dan verstandig aan gedaan om dit album niet onder de vlag van Thin Lizzy uit te brengen.Ondanks dat deze muziek onder een andere naam dan oorspronkelijk bedoeld was wordt uitgebracht draagt het onmiskenbaar het Thin Lizzy-stempel. De Keltische invloeden, het twin-gitaarwerk, de zanglijnen van Warwick en zelfs in de teksten wordt nu en dan zelfs letterlijk leentjebuur gespeeld bij de meester zelf. Is dat erg? Integendeel, All Hell Breaks Loose is, een prima rockalbum geworden.Nu de muziek. Vrijwel direct in de plaat krijg je als luisteraar de herkenbare Thin Lizzy aspecten te horen. Eerste single Bound For Glory is van alle songs wel het meest typerend Lizzy met alle klassieke elementen die de band in jaren zeventig zo mateloos populair maakten. Duo gitaarpartijen, een pakkend refrein en typerende Thin Lizzy teksten. Op Kingdom Of The Lost zijn ook de Ierse folk invloeden weer te horen. Iets wat vrij opmerkelijk is, omdat Warwick als Noord-Ier in een band met Amerikanen het enige bandlid is dat nog enige connectie met Ierland heeft. Ook op songs als Hey JudasBefore The War en Someday Salvation komt de overbekende sound van Lizzy naar voren. Eigenlijk is het enige nummer dat daar een beetje van afwijkt afsluiter Blues Ain’t So Bad, dat meer de kant op gaat van The Almighty.Minpuntje van het album is dat Warwick op dit album wel iets te veel probeert de zangstijl van Lynott probeert na te bootsen. Daardoor krijg je wel meer het Thin Lizzy-gevoel, maar aan de andere kant krijg je er als luisteraar toch een wat ongemakkelijk gevoel bij. Hierdoor komt het ook af en toe iets te geforceerd over. Zeker gezien het feit dat Warwick naast een goede tekstenschrijver ook eigenlijk een uitstekende zanger is, met een eigen stijl.Je kunt je vraagtekens zetten bij de hele voorgeschiedenis van de Black Star Riders en uren gaan debatteren of deze band het recht heeft live de naam Thin Lizzy te dragen. Feit is dat er met All Hell Breaks Loose een prima rockplaat is afgeleverd. Alles is exact volgens het Thin Lizzy-recept uitgevoerd. Het zal zeker geen klassiek album worden als Jailbreak, Bad Reputation of Black Rose, maar Black Star Riders zet hier uitstekend de Thin Lizzy-sfeer neer met alle bekende ingrediënten. De nieuwe nummers zullen het bovendien live zeker niet slecht doen naast de overbekende klassiekers. Een aanrader, ook voor de wat meer sceptische Lizzy-fans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑