James Christian – Lay It All On Me

James Christian – Lay It All On Me

Jaar van Release: 2013

Label : Frontiers Records

Door de jaren heen heeft James Christian zichzelf meer dan bewezen als een prima vocalist, schrijver en producer. Zijn eerste solo-album Rude Awakening uit 1994 staat nog vers in mijn geheugen, en pas in 2004 kwam daar Meet The Manachteraan. Wat betreft de tijdlijn van solo releases is hij aan de vroege kant met dit nieuwe album, waarop hij samen met onder andere gitarist Tommy Denander, oudgediende schrijfmaat Jeff Kent en House Of Lords gitarist Jimi Bell verantwoordelijk is voor deze elf tracks tellende schijf. Het heeft weer bijna tien jaar geduurd voordat deze ‘Lay It All On Me’ dan eindelijk het levenslicht zag, maar het is de moeite van het lange wachten weer waard geweest. James’ derde solo-plaat herbergt een elftal prima melodieuze rock-tracks, waarvan met name openings- en titelnummer ‘Lay It All On Me’, de ballads ‘ Believe In Me’ en ‘Let It Shine’ en de stevige rockers ‘Don’t Come Near Me’ en ‘Shot In The Dark’ me prima bevallen.

 Zijn solomateriaal wijkt in die zin af van wat hij met en voor ‘zijn’ House of Lords schrijft dat de songs wat zoeter en moderner zijn maar geenszins vervelend. Af en toe komt er wat venijn in de nummers (zoals in bijvoorbeeld Sacred Heart en Don’t Come Near Me, die meer neigen naar de Lords) maar zelfs zonder veel venijn is de melodic rock van Christian prima te pruimen.

Ook een Let It Shine (ik stel mezelf voor in een Amerikaanse auto op de een snelweg in, pak ‘m beet, Wyoming) zou zó op de Amerikaanse radio gedraaid kunnen worden en op zo’n manier kun je kilometers vreten op de highways. Sincerely Yours is ook zo’n nummer dat de radioplaylists zou kunnen gaan veroveren. Dat zie ik bij de muziek van House Of Lords (op een enkele uitzondering na) niet snel gebeuren.

James Christian maakt zijn reputatie waar en levert met Lay It All On Me een prima cd af die overigens opgenomen werd in zijn eigen studio in Florida. Ik vraag me af of dit solomateriaal ooit live gespeeld gaat worden. Iedereen die Amerikaanse radiorock met een rauw randje lekker vindt, dan wel de stem van meneer Christian, kan deze cd blindelings gaan aanschaffen.

Dat wil niet zeggen dat de rest van het materiaal niet goed is, want het gehele album is van een consistente hoge kwaliteit. James bewijst eens te meer een groot zanger te zijn die met zijn unieke stemgeluid de songs mooi inkleurt. Met ‘Lay It All On Me’ sluit Christian een moeilijke periode prima af, want nadat hij de ziekte kanker en een daarop volgende depressie heeft overwonnen, bewijst hij ook op het muzikale front nog zeker mee te tellen. Grappig dat zijn vrouw Robin Beck ook in deze maand haar nieuwe CD ‘Underneath’ presenteert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑