Seventh Key – I Will Survive

Seventh Key – I Will Survive

Jaar van Release: 2013

Label: Frontiers Records

Seventh Key is een melodieuze rockband die is opgericht door twee grote namen uit het genre: gitarist Mike Slamer (die we kennen van bands als City Boy en Streets maar die aan ontelbare platen zijn medewerking heeft verleend) en bassist/zanger Billy Greer die we natuurlijk kennen van Kansas. Met I Will Survive is de band toe aan haar derde studio release, de eerste sinds 2004. Tussendoor nam de band nog wel een live DVD op en speelde men een keer op een Duits festival. Het lange wachten wordt beloond want Seventh Key levert een dijk van een melodieuze rockplaat af.

Eigenlijk had ik ook niets anders verwacht. Wanneer mensen als Greer en Slamer verantwoordelijk zijn voor de muziek zit dat wel goed. De mannen hebben hun strepen wel verdiend. Natuurlijk horen we de nodige invloeden van Kansas (Lay It On The Line, Sea Of Dreams, inclusief vioolspel!) maar dat stoort geen moment. Integendeel. De composities zitten zeer goed in elkaar en de heren hebben een perfect balans gevonden tussen een moderne heavy rock en old school AOR. De riffs zijn lekker en catchy, de zang van Greer overtuigt op alle fronten en in de refreinen krijgt hij assistentie van een paar achtergrondzangers, waaronder niemand minder dan Terry Brock (Strangeways)!

Het Italiaanse Frontiers-label heeft er een handje van om AOR-bands die al lang niet meer actief zijn te verleiden tot nieuw plaatwerk. Vaak leidt dat tot bijzonder prettige resultaten. I Will Survive van Seventh Keyis daar een fraai voorbeeld van. De band waar Mike Slamer van Streetsen Billy Greer van Kansas begin van deze eeuw twee prima platen mee maakte is tot leven gewekt en brengt een prima AOR-schijf met progressieve en moderne invloeden.

Muzikaal hoor ik invloeden van Kansas‘ laatste studioplaat Somewhere To Elsewhere, maar voornamelijk pompeuze jaren ’80 acts als Saga, World Trade en vooral House Of LordsI Will Survive klinkt daarentegen voor genrebegrippen bereheavy en modern. Elf nummers lang weten de routiniers te boeien met stevig drums, heldere zang, prima gitaarwerk en uitstekend songmateriaal.Uiteraard ontbreken de gebruikelijke ballads niet. I See You There is een voorbeeld daarvan. Seventh Key verstaat echter de kunst om een dergelijk nummer niet te laten verzanden in zoete meligheid. Kansas-invloeden (met een fraaie rol voor de violist van die band, David Ragsdale) in Sea Of Dreams weten de honger naar een nieuwe Kansas-plaat enigszins te stillen. Album nummer drie van Seventh Key is meer dan geslaagd. Een prima plaat met eigen smoelwerk voorzien van een kraakheldere productie.

 

Altijd fijn om weer eens zon fijne AOR plaat van hoog niveau te horen. Liefhebbers weten genoeg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑