Vanden Plas – Chronicles of the Immortal – Netherworld Path 1

Vanden Plas – Chronicles of the Immortal – Netherworld Path 1

Jaar van Release : 2014

Label : Frontiers Records

Suddenly, he finds himself between the fronts of two worlds. Arcade beings of the enemy legion seize possession of him. Telling tales of Godly temptation, lost love, the forgotten souls of children and of a key to the way out of the Netherworld.

Zo begint Chronicles Of The Immortals Netherworld Path 1. Het is een citaat uit de gelijknamige, twaalfdelige boekenreeks van Wolfgang Hohlbein die samen met zijn manager Dieter Winkler en zanger Andy Kuntz het verhaal achter deze plaat hebben geschreven. Nadat Hohlbeins boekenserie al in het theater een succes was onder de naam Bloodnight, met, jawel, Andy Kuntz in de hoofdrol en de rest van Vanden Plas in de orkestbak, zijn ze om de tafel gaan zitten om deze theatervoorstelling om te toveren in een cd. Verhaaltechnisch zit het dus wel snor met deze mannen en omdat Vanden Plas al een aantal jaren sterke platen uitbrengt, mogen we verwachten dat ze weer met een prima nieuwe cd komen.  Het Duitse equivalent van Dream Theater.

De Duitsers van het Progressieve Metalinstituut Vanden Plas timmeren al een tijdje aan de weg. Sinds hun debuut ‘Colour Temple’, dit jaar 20 jaar geleden uitgebracht, is het succes van de band alleen in stijgende lijn geëvolueerd en dat merk je ook aan hun muziek. Album na album slagen ze erin om hun oorspronkelijke sound te behouden met telkens subtiele wijzigingen, waardoor het toch nog vernieuwend klinkt en waarbij dat de stem van zanger Andy Kuntz het geluid van de band typeert. Wat ook opvalt aan de band is dat de line-up doorheen de jaren steeds hetzelfde is gebleven. Dit komt doordat ze zich niet enkel en alleen met de band bezighouden, maar ook hun muzikaal ei kwijt kunnen in verschillende theaterproducties. Een paar voorbeelden zijn de dvd’s en muziekcd’s van ‘Ludus Danielis’, een bewerking van een oude liturgische muziekstuk naar een moderne rockyversie met behoud van de oorspronkelijke (latijnse) teksten. Verder zijn ook ‘Christ O’ en ‘Abydos’ zeker het vermelden waard. Deze drie producties werden door de band zelf tot stand gebracht. Daarnaast hebben ze ook hun medewerking verleend aan tal van andere producties in het Pfalztheater in Kaiserslautern. Hierdoor blijft er maar weinig tijd over om effectief te gaan touren. Het is om die reden dat je de band maar weinig aan het werk zal zien.

Hun laatste wapenfeit dateert al van vier jaar geleden met het goed ontvangen ‘The Seraphic Clockwork’ en Vanden Plas staat klaar met een nieuwe cd genaamd ‘Chronicles Of The Immortals: Netherworld’. Een dubbele conceptplaat gebaseerd op de verhalen van de Duitse auteur Wolfgang Hohlbeim .Aan alle kanten verneem je dat Vanden Plas een schat aan ervaring in zich heeft. Of het nu gaat om het uitstekende spel, het degelijke songmateriaal of de op bepaalde momenten behoorlijk aanzwellende bombast. Het past allemaal precies. Natuurlijk, het Dream Theater-juk hangt zo nu en dan nog om de schouders (Godmaker heeft een riff die A Change Of Seasons van de NewYorkers volgens mij ook bevat), maar dat kan niet opwegen tegen het gedoseerde songmateriaal.

Chronicles of the Immortals – Netherworld (Path 1) is op voorhand geen allemansvriendje. Het conceptalbum dat ook nog eens over twee albums is verspreid doet op het eerste gehoor wat fragmentarisch aan. Een dodelijk cliché (maar clichés zijn altijd waar): pas na meerdere luisterbeurten vallen de puzzelstukjes in elkaar en geeft de plaat pas zijn geheimen prijs. En blijkt Chronicles of the Immortals – Netherworld (Path 1) aanzienlijk cohorenter dan op het eerste gehoor.

Zoals we gewend zijn van de Duitsers klinkt het nieuwe plaatwerk als een klok. Ondanks dat er de nodige instrumentale uitspattingen en “grootse” momenten in de muziek zitten, zit alles hoorbaar op zijn plek. De stem van Andy Kuntz kan een struikelblok zijn voor instappers, liefhebbers van Vanden Plas koesteren deze plaat en wachten in spanning op het tweede gedeelte van dit kunstwerk.

Het album begint met een beklijvende intro dat in de letterlijke zin van het woord wordt gebruikt, het vormt een gesproken inleiding op het conceptalbum. “Vision One” bevat een diepe stem die op een mysterieuze wijze het verhaal inleidt, waarop zanger Andy Kuntz dan voor het eerst zijn vocale range mag tentoonspreiden, het is het eerste liedje en vormt meteen al een eerste hoogtepunt. Het zet ook de toon voor de rest van het album. “Vision One” wordt logischerwijze gevolgd door “Vision Two: The Black Knight”, die wordt gekenmerkt door een hoog muzikale gehalte, waar dat de band zo voor gekend is, met de nodige tempowisselingen en ingetogenere gedeeltes, zodat het toch interessant blijft om naartoe te blijven luisteren.

Daarna krijgen we “Vision Three: Godmaker” voorgeschoteld, waar een muziekvideo voor geschoten werd. “Vision Four: Misery Affection Prelude”bevat een ware primeur voor Vanden Plas. Voor het eerst zingt Andy een duet samen met zangeres Julia Steingass. De stemmen passen goed bij elkaar en het wordt gevolgd door een ingetogen stuk in “Vision Five: A Ghosts Requiem”, waarbij dat er een solostuk voor de zangeres is gereserveerd en er is zelfs sprake van een waar koor, in navolging van hun werk in het Pfalztheater. De cd gaat zo hele tijd door en sluit met een magistraal einde af in de “Vision 10: Inside”. Een sterke intro die het verhaal perfect inleidt en een magistrale afsluiter, dit is Vanden Plas ten voeten uit!

 

Doorheen de cd is er eigenlijk nooit een zwak moment te horen. Alles past bij elkaar, elk liedje sluit perfect aan bij het vorige. De band ziet het groots en wil dit ook op het album uitdrukken, met uitstekende arrangementen voor de keyboard en het koor legt daar nog meer de nadruk op. Ondergetekende is zeer benieuwd naar hoe ze dit live gaan brengen en kan haast niet wachten op het vervolg van deze heerlijke plaat van een band waarin de muzikale genialiteit er gewoon vanaf drupt.

Aan alle kanten verneem je dat Vanden Plas een schat aan ervaring in zich heeft. Of het nu gaat om het uitstekende spel, het degelijke songmateriaal of de op bepaalde momenten behoorlijk aanzwellende bombast. Het past allemaal precies. Natuurlijk, het Dream Theater-juk hangt zo nu en dan nog om de schouders (Godmaker heeft een riff die A Change Of Seasons van de NewYorkers volgens mij ook bevat), maar dat kan niet opwegen tegen het gedoseerde songmateriaal.

Chronicles of the Immortals – Netherworld (Path 1) is op voorhand geen allemansvriendje. Het conceptalbum dat ook nog eens over twee albums is verspreid doet op het eerste gehoor wat fragmentarisch aan. Een dodelijk cliché (maar clichés zijn altijd waar): pas na meerdere luisterbeurten vallen de puzzelstukjes in elkaar en geeft de plaat pas zijn geheimen prijs. En blijkt Chronicles of the Immortals – Netherworld (Path 1) aanzienlijk cohorenter dan op het eerste gehoor.

Zoals we gewend zijn van de Duitsers klinkt het nieuwe plaatwerk als een klok. Ondanks dat er de nodige instrumentale uitspattingen en “grootse” momenten in de muziek zitten, zit alles hoorbaar op zijn plek. De stem van Andy Kuntz kan een struikelblok zijn voor instappers, liefhebbers van Vanden Plas koesteren deze plaat en wachten in spanning op het tweede gedeelte van dit kunstwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑