Allen/Lande- The Great Divide

Allen/Lande- The Great Divide

Jaar van Release: 2014

Label: Frontiers

Russel Allen (Symphony X) en Jorn Lande (ex-Masterplan) zijn inmiddels doorgewinterde zangers, die tot de top van de hedendaagse metalscene behoren. Deze twee giganten samen een album laten inzingen is dan ook telkens een schot in de roos. In 2005 waagden ze zich voor het eerst aan met “The Battle” onder leiding van de zweedse gitarist en componist Magnus Karlsson (Primal Fear, Last Tribe, Starbreaker).

 Het succes liet zich volgen door “The Revenge” (2007) en “The Showdown” (2010). Met “The Great Divide” is er nu de langverwachte opvolger van deze trilogie, waarmee gelijk een nieuw hoofdstuk wordt ingeluid. Het is dit keer niet Magnus Karlsson, maar Timo Tolkki (ex-Stratovarius), die zich ontfermdover het schrijven van de nummers, de productie en het inspelen van gitaar, bas en keyboards. Jami Huovinen (Ring of Fire) is ingezet voor het steady drumwerk. Tolkki heeft tien sterke tracks op tafel gelegd, die fris en toegankelijk klinken en waarin flink wat ruimte is ingeruimd voor smeuïge gitaarsolo’s. De muzikale stijl is niet bijster origineel, maar als geheel klinkt het toch ontzettend lekker. Uiteraard zijn het Allen en Lande die er voor zorgen, dat de muziek tot grote hoogte wordt gestuwd. Met de rechtdoorzee opener “Come Dream With Me” zit de stemming er al goed in. Opvolger “Down From The Mountain” leunt iets meer tegen de metal aan en klinkt venijnig. Als vanouds halen de twee zangers vocaal het beste bij elkaar naar boven en klinken ze in elk nummer goed in balans. Met “In The Hands Of Time” wordt het tempo wat opgevoerd. “Lady Of Winter” is een mooie, slepende track en met “Dream About Tomorrow” heb je een meezinger van jewelste in handen. “Hymn To The Fallen” kent een luchtige aanloop, maar is wat mij betreft het hoogtepunt van het album en dient als opmaat voor de ruim zes minuten durende titeltrack, een slepende powerballad. Met “Reaching For The Stars” wordt nog even flink gerockt, waarna met de pianoballad “Bittersweet” mooi wordt afgesloten. Een aanrader voor fans van het melodieuze metalgenre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑