Tyketto – Reach

Tyketto – Reach

Jaar van Release : 2016

Label : Frontiers Records 

“Don’t Come Easy”, Tyketto’s debuut-album uit 1991, staat nog steeds te boek als een ‘true classic in melodic rock’. Na het ‘big in the 90ies- en na de grunge-tijdperk keerde de band in 2012 terug aan het front met “Dig In Deep”. Er werd wederom over de hele wereld getourd en begin dit jaar bevolkten ze het befaamde Rockfield Studio in Wales. Het nieuwe album is meer gitaar-georienteerd album geworden. Tyketto is altijd een van die bands geweest, die ondanks hun getalenteerdheid, nooit een echte doorbraak heeft weten te forceren. Na hun voortreffelijke debuut kregen ze te maken met de grunge tijdperk. Maar de band is helemaal terug sinds het album Dig In Deep, het veelvuldig touren heeft Tyketto goed gedaan.  En zo hebben ze het tij weten te keren  de afgelopen vijf jaar. Na het album “Dig In Deep” en de daaropvolgende tour in  2012, heeft de band kennelijk goed gedaan en nieuw leven ingeblazen. Ze keren terug met “Reach”, en deze keer zijn ze in zee gegaan met het italiaanse label Frontiers Music, die heden ten dage veel melodieuze hardrock bands een kans bied.

En eens te meer is het album geworden, dat bol staat van de  klassieke melodieuze hardrock in een AOR omhulsel. Zonder enige twijfel Tyketto weten de heren nog steeds hoe je een goed rocknummer ambachtelijk in elkaar zet .De nummers zijn voorzien met aanstekelijke melodieën, vlotte vocale harmonieën, scherpe riffs en lekkere solo’s, met  hier en daar het geluid van de keyboardpartijen. De echte AOR liefhebber weet al jaren dat de zangkwaliteiten van Danny Vaughn gerust kunnen worden bestempeld, als een van de beste pure rock vocalisten van de laatste decennia.  Als eerste single is gekozen voor  “Reach”, dit nummer geeft meteen het Tyketto gevoel weer, had zo onderdeel kunnen zijn van hun debuut. Het nummer is dan ook de album opener en is een uptempo nummer, met een mix van akoestische en elektrische gitaar en heeft hier en daar een beetje een Queen gevoel. Het beschikt ook over een mooie keyboard lijn. Er zijn een aantal glorieuze rocknummers, zoals “The Fastest Man Alive”,  “Big Money”, het  luide “Kick Like A Mule”. Het tweede nummer  “Big Money” is het eerste teken van een zwaardere Tyketto geluid met een midden tot hoog tempo riff en ritmesectie. Het beschikt over een tragere middelste gedeelte. Gevolgd door “Kick Like A Mule” als derde track en zet in feite de lijn door, maar bevat een akoestisch intermezzo. “Circle The Wagons” is de eerste power ballad op het album met een mooi clean gitaargeluid van Green. Het volgende nummer is “I Need it Now”, een puur hardrocknummer met meeslepend gitaarspel. De gitaar krijgt de hoofdrol met “Tearing Down The Sky, een nummer dat het vermogen van Tyketto transformeert in een hardrocknummer, met sterke melodielijn, in een groovy sound.Dat deze man kan zingen. Ook op dit album is hij nog steeds in goede vorm. Luister maar naar het nummer “Letting Go” een prachtige koor-achtige ballad.Dat nummer is slechts het topje van de ijsberg voor de mammoet aan nummers op dit album.  Track acht, ‘The Fastest Man Alive’ heeft een geweldige hard rock groove, dat enigszins doet denken aan Extreme. Vooral door het funky gitaarwerk ende  ritmesectie.Met “Remember My Name” stappen de heren meer in hun meest heavy groove met scherpere gitaarriffs.  Ook “Sparks Will Fly” is een nummer met een funky karakter. Naast “Letting Go”,  kent het album nog een tweede een meer wat  mellow ballad “Scream”.Laatste nummer “The Run”,  is een nummer met een akoestische intro, dat zich hierna  ontwikkelt tot een onvervalst Tyketto nummer.Met “Reach”, heeft Tyketto een sterke melodieuze hardrock album geproduceerd. Verplichte kost voor alle melodische rock fans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑