Pyramaze – Contingent

Pyramaze – Contingent

Jaar van release: 2017

Label: Inner Wound Recordings

De Denen van Pyramaze hadden in 2008 een tegenslag te verwerken. Vol trots werd Matt Barlow, oud-zanger van Iced Earth, gepresenteerd als nieuw bandlid. Met Immortal was zelfs al een album opgenomen, maar voordat die goed en wel in de winkels lag, had Barlow de band alweer verlaten om zich opnieuw bij Iced Earth te voegen. Meerdere wisselingen van de wacht binnen de band zorgden ervoor dat Pyramaze pas in 2015 met nieuw plaatwerk kwam. Tegenwoordig is de line-up stabiel en we hoeven niet weer zeven jaar te wachten voor een teken van leven van de Deense band.

Het nieuwe Contingent gaat door waar het vorige Disciples Of The Sun ophield. Het vertrek van gitarist en hoofdcomponist Michael Kammeyer zorgde ervoor dat Pyramaze zichzelf opnieuw moest uitvinden. De muziek, melodieuze metal met een licht progressief tintje, klinkt tegenwoordig groots en symfonisch. Ging men vroeger nog wel eens flink los met stevige gitaarriffs, kiest men nu voor een subtielere aanpak.

Het is een conceptalbum geworden met een post-apocalyptisch thema. Hoe gaat onze maatschappij ten onder als we op de huidige manier doorgaan in de ontwikkeling van informatietechnologie? Hoe Pyramaze erover denkt hoor je op dit nieuwe album, toepasselijk ‘Contingent’ genaamd en verdraaid, het is een waar meesterwerkje geworden!

 Pyramaze incorporeert filmische elementen in zijn muziek en dat pakt op Contingent goed uit. Van begin tot eind zijn alle nummers doorspekt met orkestraal geweld. Het gitaarspel heeft eerder een ondersteunende dan leidende rol, zonder helemaal op de achtergrond te verdwijnen. Alles is vakkundig in elkaar geknutseld door producer Jacob Hansen, die tevens de gitaar- en baspartijen voor zijn rekening neemt.

Er zijn meerdere luisterbeurten nodig om alle details tot je te nemen. De band windt er geen doekjes op en knalt met ‘Land Of Information’ zowel in het verhaal als muzikaal keihard uit de startblokken. Na een kort symfonisch intro openbaart zich een geweldig schoolvoorbeeld in hoe power metal hoort te klinken. Zanger Terje, voor wie dit nog maar het tweede Pyramaze album is, steelt gelijk de show en ook het geweldige toetsenspel van Jonah valt vooral in de solo op. ‘Kingdom Of Solace’ is een stuk zwaarder en hier komt het werk van gitarist Toke en ook duizendpoot Jacob (gitaar, bas én producer) uitstekend uit de verf. ‘Star Men’ wordt door de piano ingeleid en heeft een harmonisch refrein dat zo wonderschoon en warm is dat je het er gek genoeg koud van krijgt. ‘A World Divided’ trakteert ons op nog meer piano en is vooral vanwege de zangstijl erg Masterplan-achtig. De cd bevat twee instrumentale stukjes, die voor het gemak maar even Contingent part 1 en 2 genoemd zijn en de cd in drie stukken opknippen. Deel 2 van het album begint met het meer rockende ’20 Second Century’ wat meer richting de melodische metal als DGM neigt, en ook hier weer een spectaculaire zangprestatie van Terje. Wat een contrast met het onnavolgbare ‘Obsession’, waar het hoofdschud-ritme qua complexiteit niet onderdoet voor de wiskunde van imaginaire getallen. Op het laatste deel van de cd vinden we nog de schitterende ballad ‘The Tides That Won’t Change’, waarin Terje een duet zingt met Kristen Foss, begeleid met de piano. ‘Symphony Of Tears’ sluit het album op een waardige manier af met weer een knallend refrein wat aan Symphony X raakt.

Pyramaze kan tevreden zijn met het nieuwe werkstuk. Er zit een stijgende lijn in de kwaliteit van de muziek en hopelijk wordt die in de toekomst doorgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑