Jeff Scott Soto – Retribution

Jeff Scott Soto – Retribution

Jaar van Release : 2017

 Label: Frontiers 

Met “Retribution” toont Jeff Scott Soto nog maar eens zijn enorme vocale kwaliteiten. Bekend van zijn werk voor bands als Talisman, Yngwie Malmsteen, Journey, W.E.T. en Trans-Siberian Orchestra werkte hij dit keer weer samen met producer/songwriter Howie Simon en zijn stem past als gegoten in de melodische hardrock sound van “Retribution”.

 Bij meester zanger Jeff Scott Soto kan het vele kanten opgaan! Met verschillende namen als SOTO, Jeff Scott Soto en wat velen niet weten, het funk/rock album officieel onder de naam JSS in 2008 als prachtige voorbeelden. En natuurlijk de vele bands en projecten waar de man aan mee deed/doet. De recente SOTO platen waren een knetterhard voorbeeld van wat hij kan qua metal. Maar ik hoor liever zijn melodieuze werk, en welaan met een nieuw solo album brengt hij dit werk opnieuw tot ons.

 De Amerikaanse zanger Jeff Scott Soto heeft het maar druk. Afgelopen maand bracht hij twee albums uit. Psychotic Symphony bracht hij uit met progressive metal supergroup Sons Of Apollo. Hiermee zal hij een groot deel van 2018 op tournee zijn, zo niet heel 2018. Ook bracht hij afgelopen maand zijn dertiende soloplaat Retribution uit. Voor dit album heeft hij opnieuw een team gevormd met voormalig JSS gitarist Howie Simon. Samen hebben ze het album geschreven en geproduceerd.

 Retribution is dan ook een van zijn beste rockplaten. Gevarieerd en wat een vet mooi gitaarwerk. De zang van Soto is ook weer OK. Op zijn stem zit wat sleet maar het maakt mijn niets uit, het klinkt nog steeds fijn en hij heeft de juiste emotie om de songs goed tot zn recht te laten komen. En echte songs, die goed in het gehoor liggen zijn het. In de stijl van Talisman (let op het baswerk), Takara (gitaarwerk), Humanimal (op de wat snellere stukken). Zelfs een paar verrassende stukken, die het zoals gezegd gevarieerd maken, en het album heeft als totaal een mooi flow. Kunnen veel artiesten in deze muziekhoek van leren.

 Het is daarom een album  geworden met melodieuze rock waarop verschillende invloeden te horen zijn. “Retribution”, “Rage of the year” en “Bullet for my baby” hebben een funky tintje. “Feels like forever” en “Autumn” hebben iets van een countrygevoel. Die laatste is overigens een akoestisch nummer. Er is een variatie aan emoties te horen op het album. “Song for Joey” is een emotioneel nummer en heeft een gevoelige piano-intro. “Reign again” en “Dedicate to you” hebben een positieve vibe. “Reign again” is ook een echte meezinger. Er is een prettige afwisseling tussen de snellere en stevige nummers, de midtempo nummers en de ballads.

Het zijn goede nummers op zichzelf, maar zeker door de fantastische stem van Jeff Scott Soto. Elk nummer zingt hij vol overgave. Hij weet zijn stem goed en aan te passen op de nummers waardoor elk nummer een sfeer krijgt. “Inside out” bijvoorbeeld is een rocknummer, maar door de wat rustiger zanglijn, krijgt het een andere, maar mooie sfeer. Op “Rage of the year” heeft hij een meer rauwe stem. Op “Feels like forever” en “Song for Joey” klinkt de emotie in zijn stem door. Fans van Jeff Scott Soto zullen zeker blij worden van dit album en voor nieuwe luisteraars is dit album een mooie kennismaking met zijn muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑