Von Hertzen Brothers – War Is Over

Von Hertzen Brothers – War Is Over

Jaar van release: 2017

Label: Mascot

Zo nu en dan komt er een band uit Finland die ver boven het maaiveld uitsteekt. Met Von Hertzen Brothers weten de Finnen weer een prachtige act naar voren te schuiven. De progrockers hebben al een staat van dienst en weten ze hun zevende album in ruim 15 jaar uit te brengen. In Nederland zijn de gebroeders Von Hertzen niet erg bekend. In Finland, hun thuisbasis, hebben de heren al drie albums op nummer 1 gehad (Love Remains The Same, Stars Aligned, New Day Rising) en van de overige drie albums haalden er twee de top 5.

 Het nieuwe album ‘War Is Over’,  is onlangs uitgebracht. Wat dat betreft timmeren de Von Hertzen Brothers al sinds 2000 aan de weg. Het enige wat nog ontbreekt is een wereldwijde doorbraak.

Dat de broers (Mikko, Jonne en Kie) zo muzikaal zijn heeft met de genen te maken, want zowel hun vader als oom waren redelijk bekende muzikanten. Dat wil zeggen, in ieder geval in Scandinavië. Dit geldt in wezen ook voor de Von Hertzen Brothers, ondanks het feit dat de band in Europa in het voorprogramma stond van onder meer Opeth, Foo Fighters en ZZ Top. Er is wel een kleine kentering gaande, want in 2013 kreeg de band een prijs in Engeland voor de song ‘Flowers and Rust’ van het album Nine Lives, en werd het vorige album New Day Rising (2015) genomineerd in de categorie ‘Beste Rock Album’. Voor de productie van dat album tekende niemand minder dan Garth Richardson aka GGGarth, die vooral bekend werd door het debuut van Rage Against The Machine. Dit nieuwe album hebben de jongens overigens weer zelf geproduceerd. Verder, doet drummer Sami Kuoppamäk waarmee de broers al eerder samenwerkten, weer mee. Dat is zeer zeker een bekende, vanwege zijn werk voor o.a. Apocalyptica en Stratovarius.

De basis van de muziek is traditionele hardrock en heavy metal, waarover een progressive sausje is gegoten. De cd begint al meteen met een epos van ruim tien minuten. Daarbij moet ik wel aantekenen dat er een ietwat lange intro van drie minuten inzit. Dit daargelaten is deze titeltrack waarin folk invloeden zijn verwerkt een prima begin van de cd. Het daaropvolgende ‘To The End Of The World’ is ook zeer goed te noemen. Het is stevige progressive rock met een heerlijke melodielijn.

 Het is dan ook een goed geoliede machine dat de broeders Jonne, Mikko en Kie Van Hertzen hebben ontwikkeld. Heerlijke spanning in de songs met harmonische vocalen op “Who Are You” of uitgebalanceerde solo’s op “Frozen Butterflies” en “Jerusalem”. Met de titel geeft de band al een statement af. De oorlog is voorbij en men heeft geen behoefte aan nieuwe spanningen met hun buurland Rusland. De band stond ooit op  het Noorderslag Eurosonic event toen Finland centraal stond. Inmiddels is de band uitgegroeid tot een volwaardig grote progrock act.

De diversiteit binnen de songs is groot en met de beeldende teksten zijn de songs waaronder “Blindsight” en “Long Lost Soldier” prima te volgen.Het album is dan ook een heerlijke progrock album te noemen. ´War Is Over´ is een erg goed klinkend album geworden dat met elke luisterbeurt beter lijkt te worden. De heren Von Hertzen hebben hiermee een prima basis gelegd voor meer succes buiten de landsgrenzen. Het is ze in ieder geval gegund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑