Cayne-Beyond The Scars

Cayne-Beyond The Scars

Jaar van Release: 2018

Label: Graviton

Cayne is in 1999 opgericht door ex-Lacuna Coil leden Claudio Leo en Raffaele Zagaria en deed het tot ongeveer 2013 erg goed. In dat jaar overleed echter Claudio Leo en dat betekende een zware klap voor de band. In 2014 stapten nog twee leden op en moest de band proberen te herstellen. Dat lukte en de band vond een nieuwe weg om in te slaan. Nu is er een nieuw wapenfeit met de titel ‘Beyond The Scars’ en blijkt een weergaloos album.

Dit is meer dan een nieuw album voor de band

Het vertegenwoordigt een wedergeboorte, een ontwaking en een nieuw hoofdstuk voor de Italiaanse band, na een lange periode van stilte van 4 jaar. Tijdens deze, voor de bandleden roerige tijden, ontwikkelde de band zich verder om uiteindelijk weer nieuwe muziek te schrijven en hun project met vers bloed te voeden. Terwijl de wonden herstelden, bleven littekens achter en onder deze littekens verscheen een herboren Cayne met een album, dat op 29 juni 2018 zal verschijnen.

Ze brachten hun debuutalbum OLD FADED PICTURES in 2001 uit, waarna de band bijna 10 jaar in een slaapstand kwam te staan. In 2011 kwam Cayne weer tot leven en bracht een EP uit getiteld ADDICTED, welke werd gevolgd door een Italiaanse tournee als openingsact voor hun vrienden van LACUNA COIL. Deze live-optredens ontvingen vele geweldige recensies bij webzines en in tijdschriften, wat het sextet inspireerde om aan een nieuw album te gaan werken. Dit album werd eenvoudigweg Cayne gedoopt en verscheen in 2013 via Graviton Music Services. Jammer genoeg werd deze release overschaduwd door het overlijden van Claudio Leo, na een lang en slepend ziekbed. Ter nagedachtenis en om de nalatenschap van Claudio niet verloren te laten gaan, ging Cayne met nog meer passie aan de slag.

Het einde van 2016 markeerde wederom een wedergeboorte van de band: de jonge drummer Giovanni Tani sloot zich aan bij CAYNE, die vanaf dan als vijftal door het leven zal gaan. Daarop begonnen ze te werken aan een nieuw studio album, met Diego Minach als producer. Dit nieuwe album toont de kracht van CAYNE’s geluid en brengt tegelijkertijd de ontwikkeling van de band meederere stappen vooraan. Waar aan de ene kant de geweldige vocale vaardigheden van Giordano essentieel waren voor het creëren van de onvergetelijke melodieën, heeft de band deze nieuwe songs verder verrijkt met een breed gebruik van synthesizers en elektronica. Daarnaast speelt de toevoeging van het inmiddels zo kenmerkende geluid van de band, met de viool als één van de hoofdrolspelers, een grote rol in de muzikale arrangementen.

Het aankomende album bevat 12 nummers en duurt bijna een uur. Ondertussen werd reeds een video als cartoon geproduceerd voor het nummer BLESSED BY THE NIGHT, waarin de jongens van de band in een vintage DeLorean een wilde nacht tegemoet rijden, waar ze met de nodige humor meerdere beroemde film-, comic- en muzieksterren uit de jaren 80 tegen het lijf lopen. Dark, Gothic, Metal, Rock bij Cayne is muziek voor iedereen! Krachtige songwriting vermengd met prachtige melodieën.

Natuurlijk is de kenmerkende donkerbruine stem van Giordano een van de sterkst elementen van deze band. Hij heeft een van de mooiste stemmen die ik ken. Neem daarbij de zware gitaren die in contrast worden gezet door de toetsen- en vioolpartijen en je krijgt een meer dan opvallende combinatie. Ik snap dat ze graag luisteren naar Paradise Lost, AC/DC en Lacuna Coil, de donkere en dragende elementen zijn sterk aanwezig en pijn in de teksten is met een dergelijke zanger voelbaar aanwezig. In maar liefst twaalf nummers waar je met behulp van harde riffs tot prachtige ballades mee op reis wordt genomen maken je smachten naar meer. Soms zijn recensies moeilijk te schrijven, maar in dit geval was de enige moeilijkheid om te stoppen met luisteren en beginnen met schrijven. Dit wil je keer op keer horen.

Maak de muzikale reis met Cayne in een emotionele achtbaan vol emoties, welke de aandachtige luisteraar tot voorbij de achtergebleven littekens voert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑