Vandenberg’s Moonkings – Rugged And Unplugged

Vandenberg’s Moonkings – Rugged And Unplugged

Jaar van Release : 2018

Label: Mascot Records

Op 1 november ligt dan het volgende album van de Moonkings weer in de bus. Adrian Vandenberg heeft de smaak weer helemaal te pakken met zijn nieuwe band, het is al weer het derde album van de Moonkings.

 Al sinds zijn eerste ‘eigen’ band Teaser gebruikt Vandenberg in de studio, en live op het podium, een combinatie van akoestische en elektrische gitaar. Het verschil in contrast tussen beide instrumenten gebruikt hij om zijn nummers te versterken. Vanaf Teaser heeft hij zo altijd zijn nummers gespeeld en gecomponeerd.

Denk hierbij maar eens aan de succesvolle Vandenberg singles ‘Burning Heart’ en ‘Different Worlds’, maar vergeet ook zeker het ‘Starkers In Tokyo’ album niet dat hij opnam tijdens zijn Whitesnake periode. Ook tijdens de optredens met zijn nieuwe band Vandenberg’s Moonkings is er altijd een plekje ingeruimd voor een akoestisch intermezzo, waarbij op een schitterende wijze ‘What Doesn’t Kill You’ en de Whitesnake klassieker ‘Sailing Ships’ ten gehore worden gebracht. Het is dan ook niet echt verbazingwekkend dat Vandenberg’s Moonkings met deze ‘Rugged And Unplugged’ nu een volledig akoestisch album op de markt brengt. Dit is wel een enigszins gewaagde zet, want niet iedere rocker zal staan te springen om een volledig akoestisch album, maar als je het op deze manier neer kunt zetten verdient dat alleen maar respect.

Vandenberg legt het duidelijk uit, een goed nummer is pas goed als het overeind blijft zonder alle muzikale bellen en toeters. Daarnaast komt een akoestisch nummer altijd anders over dan wanneer het door een volledige band of zelfs met een volledig orkest gebracht wordt. De luisteraar wordt niet overdonderd door het geweld van gitaren en drums, sterker nog, ook de uitvoerend artiest kan zich daar niet achter verschuilen zodat het enige dat overblijft de emotionele kant van de uitvoering is, en het eigenlijke nummer.

Op Rugged And Unplugged horen we alleen Adrian Vandenberg op gitaar en Jan Hoving op zang. De vaste ritme sectie van de band Moonkings, bestaande uit bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen Es hebben volgens de voetnoot op de hoes een dag vrij gekregen. Het album bevat acht nummers uit de carrière van Vandenberg waaronder het prachtige Burning Heart dat wereldwijd een groot succes werd voor de band Vandenberg. Daarnaast vinden we ook een emotionele uitvoering terug van Sailing Ships dat Vandenberg samen met David Coverdale schreef voor Whitesnake’s album Slip Of The Tongue uit 1989. De band speelt dit nummer al langer tijdens live shows en steeds is het weer een adembenemende rustpauze in een energiek concert.

Het album opent met What Doesn’t Kill You en meteen is duidelijk dat dit album kwalitatief hoog gaat scoren. Prachtig om te horen hoe de nummers overeind blijven. Het album toont ook aan dat nummers uit de jaren tachtig van de vorige eeuw zonder enige moeite overeind blijven bijna dertig tot vijfendertig jaar na release nog steeds grandioos klinken. De stem van Hoving is een genot om naar te luisteren en eigenlijk is het gewoon jammer dat we maar zeven nummers van zijn stem kunnen genieten. Het laatste nummer, Sundown, is een anderhalve minuut durende track die Vandenberg min of meer toevallig uit de vingers rolde op een mooie zomeravond. Naar mijn mening hadden we het schijfje nog verder kunnen vullen en hadden we de 50 minuten makkelijk vol gekregen. We hadden kunnen starten met een nummer van Teaser “Don’t Break My Heart Again”,  een nummer van het Alibi album “Fighting Against The World” met een geweldig gitaarintro, maar dan in een akoestisch jasje. Van het Heading For The Storm album, hadden: “Friday Night” en “Different Worlds” ook niet misstaan. Wat te zeggen van het nummer “Ride The Wind” van het Manic Eden project. Uit het Whitesnake area: “Restless Heart, met deze geweldige melodielijn zou toch een prachtig akoestisch exemplaar van moeten worden gecomponeerd. Ook “Now You’re Gone” had zo weer van stal kunnen worden gehaald. Dan hadden we een mooi oeuvre gehad.

Net als de twee Moonkings albums, “Moonkings” (2014) en  “MKII” (2017) werd “Rugged And Plugged” geproduceerd door Vandenberg zelf. Het werd opgenomen tussen de thuisstudio van Vandenberg en de boerderij van Jan Hoving, waardoor het een ontspannen en natuurlijk gevoel heeft, weg van de hectiek in de studio. Dit is waar de heren het meest van houden, muziek rechtstreeks uit het hart spelen.

De conclusie is kort maar krachtig, dit is een geweldig album met perfecte akoestische opnames van ijzersterke composities. Dit album wil je gewoon in je eigen collectie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑