Black Star Riders – Another State Of Grace

Black Star Riders – Another State Of Grace

Jaar van release: 2019

Label: Nuclear Blast Records

Another State Of Grace is alweer het vierde album van Black Star Riders, de formatie die tot 2013 eigenlijk nog gewoon Thin Lizzy heette. Met die band wordt af en toe nog opgetreden, maar voor zanger en gitarist Ricky Warwick draait het tegenwoordig allemaal om Black Star Riders. Het gaat goed met de Black Star Riders. Na drie meer dan prima albums heeft de band rond Ricky Warwick en Scott Gorham hun contract met Nuclear Blast verlengd.

Het lijkt nog als de dag van gisteren dat de bandleden van de toenmalige versie van Thin Lizzy verder zijn gegaan onder de naam Black Star Riders, zodat ze nieuwe muziek konden gaan maken. In 2013 verscheen het debuut All Hell Breaks Lose, dus dat is toch alweer zes jaar geleden. Bovendien zit de band totaal niet stil en zijn er inmiddels al vier albums ingeblikt, waaronder het nieuwe Another State Of Grace. Met dit werktempo zou het zomaar kunnen dat de 68-jarige Scott Gorham met Black Star Riders het aantal albums gaat halen dat hij met Thin Lizzy heeft gemaakt, namelijk negen.

Daar waar de discografie van Thin Lizzy uit een aantal missers bestaat, zoals bijvoorbeeld Chinatown (1980) en Shades Of A Blue Orphanage (1972), is dat bij Black Star Riders niet het geval. Natuurlijk heeft Thin Lizzy veel meer albums gemaakt, maar tot nu toe is het plaatwerk van Black Star Riders behoorlijk consistent in kwaliteit. En die is bij alle drie voorgangers van Another State Of Grace hoog. Het zijn stuk voor stuk aanraders voor liefhebbers van moderne classic rock en degenen die Thin Lizzy een warm hart toedragen. Maar in plaats van een kopie van die formatie te zijn, is Black Star Riders een op zichzelf staande band met een eigen geluid.

Voordat Black Star Riders de studio indook voor Another State Of Grace, gaf gitarist Damon Johnson te kennen ermee te stoppen. Samen met zanger en gitarist Ricky Warwick was hij verantwoordelijk voor de meeste songs, dus het was spannend of het hoge niveau op het nieuwe album vastgehouden kon worden. Dat is gelukkig wel het geval. Nieuwkomer Christian Martucci, ook gitarist bij Stone Sour, blijkt ook een neus te hebben voor goede songs. Daarnaast hebben bassist Robbie Crane en Scott Gorham een grotere bijdrage geleverd.

De titeltrack Another State Of Grace is als single uitgebracht en laat horen dat er niets is veranderd aan de formule. Het is een herkenbare, energieke song vol met Ierse invloeden. Ain’t The End Of The World is nog zo’n nummer met fijne Thin Lizzy-referenties, terwijl Underneath The Afterglow en Standing In The Line Of Fire ook zonder die invloeden sterke rocksongs zijn. Warwick lucht zijn hart in het emotionele Why Do You Love Your Guns?, een vraag die de hele wereld stelt aan de Verenigde Staten na de zoveelste schietpartij.

De band heeft dit album overigens opgenomen onder leiding van Jay Ruston in de Sphere Studios in Burbank in Californië. Ruston werkte in het verleden onder andere met Stone Sour, Anthrax en Uriah Heep en heeft dit album een moderne doch authentieke sound gegeven. Authentiek is overigens wel een kernwoord want de hardrock van Black Star Riders kun je zo wel beschouwen. Klassieke songformules die tijdloos zijn en een nostalgische sfeer uitademen. Stuk voor stuk allemaal pluspunten. En wat ik eigenlijk het belangrijkste vind, is dat Black Star Riders het juk van Thin Lizzy nu echt afgeschud hebben. Je kon die tendens al horen op de vorige albums. Stukje bij beetje kreeg de band een eigen gezicht. Uiteraard hoor je zeker wel invloeden van Thin Lizzy waaruit Black Star Riders is ontstaan. Het ligt er alleen niet meer duimendik bovenop zoals op het debuut nog wel het geval was.

Voor de liefhebbers van degelijke hardrock, die goed geschreven is en catchy klinkt en mooie zanglijnen heeft met betekenisvolle teksten, mag dit album niet in de collectie ontbreken. Een dikke vette aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑