Labyrinth- Welcome To The Absurd Circus

Labyrinth- Welcome To The Absurd Circus

Jaar van Release: 2021

Label: Frontiers Music

In 2016 werd het Italiaanse Labyrinth uit hun zes jaar durende opnamepauze gehaald om een ​​nieuw studioalbum te creëren, wat resulteerde in de zeer fijne Architecture of a God. Met dit album maakten de Italiaanse progressieve/power metalrockers Labyrinth een vrij triomfantelijke terugkeer, maar daarna gebeurde er niet veel. Dit werd gevolgd door Return To Live een cd/dvd-set van hun optreden op het eerste jaarlijkse Frontiers Metal Festival in 2017.

 Gitarist Olaf Thorsen maakte in 2020 een album met zanger Mark Boals (die zich op een gegeven moment zou aansluiten bij Labyrinth) onder de naam Shining Black en rond de release van dat cd-nieuws kwam naar boven dat Labyrinth ook plannen had voor een nieuw hoofdstuk in hun lange geschiedenis. Ondertussen was drummer John Macaluso vervangen door Mattia Peruzzi, maar de kern van de band (Thorsen, zanger Roberto Tiranti, mede-oprichter/gitarist Andrea Cantarelli, toetsenist Oleg Smirnoff en bassist Nik Mazzucconi) bleef intact en in de eerste maand van het nieuwe jaar voegen deze doorgewinterde veteranen nog een album toe aan hun catalogus die begon in 1996 met ‘No Limits’.

Voor de meeste metalfans behoeft Labyrinth weinig introductie. Sinds 1994 is het sextet een van de baanbrekende Italiaanse en klassieke Europese progressieve power metal bands. Returned To Heaven Denied uit 1998 wordt tot op de dag van vandaag nog steeds als een klassieker beschouwd. “Welcome To The Absurd Circus” van dit jaar is ook van een behoorlijk niveau. Zoals gewoonlijk bevat het album de bekende muzikale kenmerken van Labyrinth: de groove van power metal doordrenkt met dubbele gitaarriffharmonie en zinderende solo’s, een flinke scheut synthesizerversiering en sterke vocale arrangementen met de veelzijdige Robert Tiranti. Het is duidelijk dat de band is opgericht door twee gitaristen, Andrea Cantarelli en Olaf Thorsen, een enorme muur van riffs en stortvloed van stekelige solo’s kun je dan ook verwachten. Deze dingen zijn overvloedig aanwezig op het hele album, met indrukwekkend gitaarspel.

Vooral Roberto Tiranti is de man die de show steelt met zijn grote bereik, zijn unieke gevoel voor melodie en de manier waarop hij zich weet te bewegen tussen alle stemmingswisselingen die de elf nummers op deze plaat karakteriseren. Meestal omgeven door een metalen rand die door de stevige riffs van Thorsen en Cantarelli deze liederen hebben (stuk voor stuk) een enorme verscheidenheid en op podia ook prachtige arrangementen. Maar nooit geeft Labyrinth je de indruk dat ze verdwalen in hun eigen ‘labyrint’. Ja, de nummers zijn soms ingewikkeld, maar vanwege de super heldere productie en geluid is het allemaal vrij gemakkelijk te volgen.

Labyrinth legt ook de “kracht” in hun progressieve power metal met veel nummers die snel en zwaar zijn, zoals Live Today, The Absurd Circus en Sleepwalker. Met A Reason To Survive levert Labyrinth een klassieke metalballad met Tiranti’s fijne stem over akoestische gitaar verpakt in een symfonische synth-context. Waar Tiranti alsware zangles geeft en laat horen dat hij zijn stem helemaal onder controle heeft. Je zou verwachten dat het nummer volledig uitbarst op een bepaald moment, maar dat gebeurt niet

Het is verbazingwekkend hoe een nummer als “Live Today” of “Words Minefield” gewoon indruk maken met hun afwisseling. Dit is progressief power metal zoals het zou moeten zijn als je het mij vraagt. Zelfs de Ultravox cover “Dancing With Tears In My Eyes” klinkt prachtig in de Labyrinth-versie. Het album eindigt met een harde noot in de vorm van ‘Finally Free” waar de gitaren en het tempo van de track, laat zien dat ook op een ander vlak de kracht van Labyrinth ligt en waar toe de muziek kan ontwikkelen. Maar ook sommige delen van dit nummer zijn zeer melodisch. Dit is een album dat is heel indrukwekkend in meer dan een opzicht. Het is een fijne combinatie van sterke muzikaliteit, uitstekende zang en variatie in overvloed. Alles bij elkaar genomen is Labyrinth’s Welcome To The Absurd Circus weer een vermakelijk album met hun kenmerkende creatieve en boeiende progressieve power metal. Fans van de band en het genre mogen het niet missen. Gemakkelijk aan te bevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑