Hitten – Triumph & Tragedy

Hitten – Triumph & Tragedy

Jaar van Release: 2021

Label: Holy Roller Records

Deze vijf Spanjaarden afkomstig uit Murcia hebben een enorm, arena-vriendelijk metalgeluid en ze hebben op Triumph & Tragedy genoeg pakkende nummers gesmeed met toegankelijke refreinen. Wat er aan Hitten ontbreekt? Misschien aan originaliteit, maar ze maken het meer dan goed met puur talent en geweldige songschrijfvaardigheden. In feite hadden ze uit de klassieke metalscene uit 1986 kunnen worden geplukt en in 2021 zijn gedropt, gewoon om ons  mensen ertoe te brengen om de boel op te vrolijken, opnieuw te leren hoe we onze vuisten in de lucht kunnen pompen als echte klassieke metalheads en opnieuw- leren leven met positieve roekeloze overgave.

Het is een band, die hun metalen kompas volgt, dat hen naar de op jaren 80 geïnspireerde heavy metal leidt. Hitten is in 2011 opgericht en in 2012 is hun debuut EP ‘Shake The World’ uitbracht. Het eerste volledige album ‘First Strike With The Devil’ van de band werd uitgebracht in 2014, met hun tweede en derde album – ‘ State Of Shock’ en ‘Twist Of Fate’ verschijnen respectievelijk in 2016 en 2018. ‘Triumph & Tragedy’ is Hittens vierde  en volledige album en werd uitgebracht in 2021.

Triumph & Tragedy vertelt over het lot, over geloof. Je weet nooit waar het pad dat je hebt gekozen je zal leiden, het kan een triomf zijn, het kan een tragedie zijn. Elke dag maken we keuzes en elke dag hebben we te maken met de keuzes die we hebben gemaakt … Zo gaat dat nu eenmaal … maar wees niet bang voor het kronkelige pad, blijf gewoon je eigen richting volgen en wees op je hoede. Je weet nooit wat je aan het eind zult vinden.

Bij het beluisteren van het album moest ik denken aan bands als het eerdere Dokken, vleugje Dio en Def Leppard. Hitten neemt de geest van deze bands en brengt deze over naar het hier en nu.

De productie op Triumph & Tragedy is monumentaal, helder en perfect waarbij elk instrument krachtig klinkt. Met name Hitten’s leadgitaristen Dani Meseguer en Johnny Lorca scheuren op dubbele lead-aanvallen die Judas Priest’s KK Downing en Glenn Tipton’s grootste respect waard zijn. Zanger Alexx Panza heeft het vocale talent van zangers als Scorpions Klaus Meine of Joe Lynn Turner en slaat elke noot met hartstochtelijke precisie.

Naarmate de band groeide, is hun geluid ook gegroeid – Hitten levert nu een mengeling van heavy metal en hardrock, met een enorm melodisch randje. Het nieuwe album van de band bestaat uit tien nummers die in een tijdsbestek van vijftig minuten aanstekelijk en zeer memorabel zijn. ‘Built To Rock’ opent het album met een Van Halen-achtige gitaarriff, die vervolgens de zintuigen prikkelt met laaiende gitaren en daverende drums. Vol energie is ‘Built To Rock’ een kurkentrekker van een openingssalvo, met ‘Eyes Never Lie’ een waardig vervolg.

We gaan verder Hitten en er volgt een meer mid-tempo nummer met de hardrock branie van ‘Meant To Be Mean’. De energie van de vorige twee nummers is volledig in toom gehouden. Het energieniveau keert terug naar normaal met ‘Hard Intentions (Secret Dancer)’ . Een samensmelting van twee muziekgenres – heavy metal en hardrock (vergelijk met het oude Dokken). Door het tempo en de bombast op te voeren, is ‘Ride Out The Storm’ een nummer in de trant van traditionele metal het intro heeft wel wat weg van Dio. Het snelste nummer dat tot nu toe is ten gehore is gebracht. Bij het volgende nummer wordt even op de rem getrapt en is ‘Core Of The Flame’ een ballad.

‘Under Your Spell’, dat de recente teruggang van het album in stand houdt, schrijdt voort, zij het met veel meer energie dan het vorige nummer. Het aanstekelijke karakter dat Hitten over dit album heeft uitgestrooid, getuigd van enige klasse. Met ‘Light Beyond The Darkness’ keert ‘Triumph & Tragedy’ (het album) terug naar het rijk van de heavy metal. Het galopperende ritme, het aanstekelijke meezingende refrein. Het vervolg is een balladachtig nummer ‘Something To Hide’ waarbij je de aansteker in de lucht kunt gaan houden. Een knappe adempauze met betrekking tot het tempo en de energie van het album tot nu toe.

Het titelnummer is trouwens de afsluiter van het album en in plaats van het kort en bondig te houden, begint Hitten aan een elf minuten durende poging. Het is niet eenvoudig om de spanning levend te houden voor zo’n muzikale marathon, maar het nummer is een waardige afsluiter van een langspeler die als hommage kan dienen aan de glorieuze jaren ’80. Belangrijk is dat Hitten zich laat inspireren door deze hoogtijdagen van melodieuze metal en de tijdgeest leeft zonder een standaardformule te kopiëren. Ze vonden hun eigen muzikale identiteit wat leidt tot een interessant album met veel positieve energie erin. Dit album is meer een triomf dan een tragedie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑