Land Of Gypsies-Land Of Gypsies

Land Of Gypsies-Land Of Gypsies

Jaar van Release: 2021

Label: Frontiers

Land Of Gypsies, voorheen bekend als Gang Of Souls, is een nieuwe band uit Los Angeles met zanger Terry Ilous (XYZ, ex-Great White), producer/bassist Fabrizio Grossi (Glenn Hughes, Supersonic Blues Machine, Eric Gales, enz.), gitarist Serge Simic (The Slam, Supersonic Blues Machine), Eric Ragno op toetsen en drummer Tony Morra.

Frontiers Music Srl zal op 10 december het titelloze debuutalbum van LAND OF GYPSIES uitbrengen. De officiële videoclip voor de eerste single van de schijf, “Shattered”, is op de website te zien onder het menu muziekvideos, je klikt op 2021 en ziet hieronder ook dit nummer te zien.

Het kwartet bracht tijdens de pandemie van 2020 de tijd door met het ontwikkelen van hun klassieke en melodieuze hardrockgeluid met een extra solide bluesbasis (denk aan Bad Company en het oude Foreigner) om de stem van Ilous aan te vullen. Voor mij is het verrassend om Illous weer te horen, heb nog steeds zijn debuutalbum van XYZ ook XYZ genaamd. Dit album sprak destijds aan vanwege zijn stem. Ilous zegt zelf “Mijn hele carrière draait om het maken van de beste muziek die ik kan. “Land of Gypsies stelt me ​​in staat om me te concentreren op de muziek en te groeien als artiest, terwijl ik ook mijn horizon kan verbreden, zowel nationaal als internationaal. Ik ben zeer vereerd om deel uit te maken van zo’n geweldige selectie van talent op het Frontiers-label.”

Bassist Grossi voegt toe: “Ik ben erg enthousiast om met mijn vrienden aan dit nieuwe avontuur te werken. Terry is het middelpunt en ik ben er zeker van dat nog meer los zal maken, dan dat hij deed met XYZ’s debuut en toen hij bij Great White was. Deze plaat vertegenwoordigt het soort rechttoe rechtaan rockmuziek dat ons echt in beweging brengt. Uit de as van LA’s Gang Of Souls herrijst Land Of Gypsies, met veteraan-rocker Terry Ilous op zang, oprichter van XYZ en voorheen van Great White, en producer en bassist Fabrizio Grossi.

Een paar albums die ik graag even wil uitlichten zijn ‘XYZ’ en ‘Hungry’, beide van de band XYZ met zanger Terry Ilous en bassist Pat Fontaine. Twee Franse rockers die ergens in de jaren tachtig van geboorteplaats Lyon naar Los Angeles verhuisden om hun rock-‘n-roll-dromen te volgen. Vooral het in 1989 door Don Dokken geproduceerde eerste album stond bol van explosieve heavy rock met sublieme zang van Ilous die een bereik liet zien dat bijna ongeëvenaard was. Er werd voorspeld dat de band een grote toekomst tegemoet zou gaan en na dat eerste album pakte Capitol/EMI de band op. Hun album ‘Hungry’ uit 1991 (met Neil Kernon en George Tutko als producers) was niet zo explosief als het debuut maar nog steeds erg goed. Toch gebeurde er niets voor de band die voor hun derde plaat ‘Letter To God’ terechtkwam op MTM Records.

Tegen die tijd was de grunge-beweging begonnen, dus de interesse voor bands als XYZ en vele anderen was bijna vrijwel afgenomen. De band is voor zover ik weet nog steeds samen, maar heeft recentelijk geen materiaal uitgebracht. In de periode 2010-2018 zong Terry Ilous ook bij Great White als vervanger van Jack Russell en bracht in die periode twee albums uit die oké waren maar niet extreem spectaculair op zijn zachtst gezegd. Ergens in 2018 was volgens Great White-gitarist Mark Kendall de chemie tussen Ilous en de rest van de band weg en moest Ilous op internet lezen, dat hij was vervangen door Mitch Malloy.

Nog een keer in capsulevorm: Land Of Gypsies speelt klassieke rock die zijn wortels vindt in de melodieuze heavy rock van weleer uit de jaren zeventig, die op zijn beurt vaak werd doordrenkt met veel nadruk op blues en groove. De karakteristieken van de songarrangementen zijn vanzelfsprekend: riffs die sterk en assertief zijn (maar niet zo scherp of bijtend), een ritmische sectie die een diepe groove neerzet gedreven door krachtig baswerk, een aardse textuur van Hammond-orgel en overgoten af door energieke, slanke gitaarsolo’s. Dit alles wordt verpakt in onderliggende bluesgroove en getemperd door de soulvolle zang van Ilous en de prima begeleidende vocale harmonie. Echt, er is hier niets “nieuws”; dit is geen alt rock of moderne rock of een poging om rockmuziek op zijn kop te zetten. Nee. Land Of Gypsies speelt organische, bijna rootsrevival,klassieke en melodieuze heavy rock.  Mijn favoriete nummers: Runaway, Long Summer Day, Shattered, Believe en Somewhere Down The Line. Aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑