All My Shadows – Eerie Monsters

All My Shadows – Eerie Monsters

Jaar van release: 2023

Label: Frontiers

All My Shadows, is een band opgericht in 2020 door Vanden Plas-leden Stephan Lill (gitarist) en Andy Kuntz (zang). Het debuutalbum, “Eerie Monsters”, wordt uitgebracht op 17 februari 2023.

Vanden Plas gitarist Stephan Lill gaf het vorig jaar al aan ten tijde van het uitkomen van de magistrale liveplaat van zijn band. Hij wilde wat muziek uitbrengen met een jaren ’70 en ’80 rock vibe. All My Shadows is de naam van zijn project en hun debuut ‘Eerie Monsters‘ is net uitgekomen op Frontiers Music, het Italiaanse label van Serafino Perugiano. Flink luisteren, want Vanden Plas is een favoriet bandje.

Stephan Lill is de gitarist en muzikale ruggengraat van de internationaal bekende progressieve metalband Vanden Plas. Vanaf het allereerste begin heeft hij met zijn songwriting een enorme invloed gehad op het geluid en de muzikale ontwikkeling van de band. Buiten Vanden Plas heeft Lill ook zijn sporen nagelaten met zijn betrokkenheid bij de rockopera’s/theaterproducties “Ludus Danielis”, “Christ 0”, “The Chronicles Of The Immortals”, “Everyman” en “Last Paradise Lost”.

Andy Kuntz is de charismatische en getalenteerde zanger van Vanden Plas. Met zijn kenmerkende stem beweegt hij zich moeiteloos door alle niveaus van het vocale register en heeft hij zich internationaal gevestigd als niet alleen rock/metalzanger, maar ook als hoofdrolspeler in meerdere rockmusicals en opera’s. Als de belangrijkste tekstschrijver en schrijver van de vocale melodieën voor Vanden Plas, is hij de andere muzikale steunpilaar en partner in crime met Lill, niet alleen in de band, maar ook in de eerdergenoemde rockopera’s.

“Het idee om wat rocknummers op te nemen en uit te brengen, is iets waar ik al een tijdje over nadenk. Tijdens het componeren kwam ik steeds met nummers die de geest van de jaren 80 ademen. Als grote fan van bands uit die tijd zoals Whitesnake , Ozzy Osbourne, Dokken en dergelijke, ik heb nog steeds een enorme liefde voor muziek uit die tijd. Het doel was om die klassieke muziek naar het hier en nu te brengen. Hardrock met een krachtige productie, doorspekt met moderne muzikale elementen”, aldus Lill.

Het oorspronkelijke idee voor All My Shadows was om verschillende vocalisten op het album te laten verschijnen. Lill schakelde zijn muzikale partner Kuntz in om de teksten voor de liedjes te schrijven. “We kennen elkaar door en door, werken al heel lang en heel goed samen en zijn een perfect op elkaar ingespeeld team”, zegt hij. Maar toen Kuntz eenmaal aan boord was om de teksten te schrijven en de eerste vier nummers met Lill had ingezongen, was het voor beide muzikanten meteen duidelijk dat Kuntz de man voor de klus was. “Waarom ver zoeken naar verschillende goede zangers, als de perfecte zanger er al is”.

Terwijl Lill en Kuntz aan meer nummers bleven werken, vonden de eerdergenoemde demo’s hun weg naar Frontiers Music Srl, het huidige platenlabel van Vanden Plas. Frontiers was ook meteen enthousiast over die demo’s en vroeg meteen enthousiast aan de band of ze konden helpen en de muziek mochten uitbrengen. Met de nummers goed op weg, de creatieve sappen die vloeiden en een labelhuis op zijn plaats, wisten Lill en Kuntz dat er een compleet nieuwe entiteit moest worden gecreëerd, die het geheel zijn eigen sfeer en uitstraling zou geven. Toen Kuntz de naam All My Shadows bedacht, wisten ze allebei dat de bandnaam de donkere kleurrijke uitstraling van de teksten en melodielijnen perfect weerspiegelt. Het debuutalbum, “Eerie Monsters” is een spannende muzikale reis door de tijd, die ons wijdvertakte ” heavy rock roots” in het heden. Het is tijd voor de nieuwe retrorock!” verkondigen Lill en Kuntz.

Toetsenist Markus Teske, ook eigenaar van Bazement Studios en sinds 2002 aan de knoppen van de mengtafel draait voor alle albums van Vanden Plas, werd als eerste aan boord gehaald. Behalve dat hij een uitmuntend ingenieur is, is hij ook een virtuoos op zijn instrument. Daarna volgde Franky R., een bassist die onder meer speelde met de bekende gitarist Michael Schenker. En om het in de familie te houden, werd Stephans broer Andreas Lill, ook van Vanden Plas en die een geweldige reputatie heeft vanwege zijn muzikale ervaring en vaardigheden, op drums aangetrokken om de line-up compleet te maken.

Lill en Kuntz antwoorden unaniem met een duidelijk nee of de deelname van de Vanden Plas-muzikanten All My Shadows te dicht bij Vanden Plas zal brengen. Zowel muzikaal als tekstueel zijn de verschillen te groot, te tastbaar, te voor de hand liggend. “Vanden Plas staat heel erg voor progressieve metal in al zijn variaties, terwijl All My Shadows heel erg voor melodieuze hardrock staat. Muzikale raakvlakken zijn er, overlappingen niet.

En uitgeteld na 49 minuten? Jazeker! Een sterke plaat met veel oude invloeden in het progrock-jasje dat de band sinds ‘Colour Temple‘ draagt. De muzikaliteit en de productie stralen enorm veel klasse uit. De refreinen zijn dan misschien niet meezingbaar, maar de ‘retro step back’ van Andy Kuntz, Stephan Lill en hun vrienden/familie mag er zeker wezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑