The Winery Dogs – III

The Winery Dogs – III

Jaar van release: 2023

Label: Three Dog Records

Het is geen verrassing dat er een gat van meer dan zeven jaar zat tussen de volledige albums van The Winery Dogs. De leden van de supergroep zijn allemaal bezig met tal van andere projecten. Sinds Hot Streak in 2015 uitkwam, heeft frontman Richie Kotzen aan solomateriaal gewerkt en een album uitgebracht met Adrian Smith van Iron Maiden ; bassist Billy Sheehan is momenteel lid van Mr. Big and Sons Of Apollo ; drummer Mike Portnoy zit in een overvloed aan bands zoals Liquid Tension Experiment , Transatlantic , The Neal Morse Band , Sons Of Apollo en Flying Colors .

In een tijd waarin het gemakkelijk is om albums op afstand op te nemen met behulp van technologie, benaderden The Winery Dogs hun nieuwste album III op een ouderwetse manier door samen materiaal te schrijven in de thuisstudio van Kotzen en te jammen totdat de nummers bij elkaar kwamen. Sheehan zei over het album: “Onze muziek is gemaakt door echte mensen die echte instrumenten bespelen, en we doen het allemaal samen in een kamer. Er is niets kunstmatigs aan. Ik zou willen dat onze luisteraars worden getransporteerd op een manier dat ze kunnen ervaren wat we doormaken. Onze platen zijn momentopnamen van het leven en hoe we het leven. Onze muziek weerspiegelt wat belangrijk voor ons is en wat niet.”

Met de muzikale stamboom van de band lijdt het geen twijfel dat het muzikaal vakmanschap op III uitstekend zal zijn. Wat degenen die niet bekend zijn met het eerdere materiaal van The Winery Dogs misschien zal verbazen, is hoe pakkend hun liedjes kunnen zijn. Opener “Xanadu” (geen cover van Olivia Newton-John) pakt de luisteraar vanaf het groovy intro tot aan het meezingrefrein. “Mad World” heeft een retro jaren 70-smaak vol met “ooh ooh” achtergrondzang en groovy gitaar- en bassolo’s.

Dat wordt gevolgd door de moderne rocker “Breakthrough” die wat softer is, maar een stevig tempo aanhoudt. Hoewel de meeste nummers het hardrock-sjabloon volgen, injecteren ze af en toe korte vlaagjes prog op nummers als “Rise” en geven de nummers net meer pit.

De riffs stoppen niet op III, met nummers als “Pharoah” en het enerverende “Gaslight”. Op de ballade ‘Lorelei’ laten ze zich van hun gevoelige kant zien.  Nummers als het zes minuten durende “Stars” en de lange afsluiter “The Red Wine” kunnen waarschijnlijk een beetje worden ingekort, maar ze weten nog steeds te boeien.

Het gitaarwerk van Kotzen is uitstekend en zijn zang uitstekend. Hij heeft een blues achtige stijl en toont zowel dynamiek als bereik in III. Veel albums begraven de bas in de mix, maar met een meester als Sheehan is dat hier geen gevaar. Hij verankert de procedure wanneer dat nodig is en treedt af en toe naar voren met een snelle lik of de eerdergenoemde solo. Portnoy is overdonderend als het moet, delicaat en precies zoals het nummer vereist. Hij is een pro onder de pro’s.

Portnoy heeft gelijk als hij zegt: “Wat The Winery Dogs zo geweldig maakt, is dat elk van deze nummers gedenkwaardig, pakkend en zingbaar is, maar tegelijkertijd heb je dit geweldige muzikaal vakmanschap in alle drie de afdelingen. Het is als een circus met drie ringen. Het maakt niet uit naar wie je kijkt of luistert, je zult altijd vermaakt worden.’ III doet precies wat het beoogde en fans van de band zullen tevreden zijn, ook al hebben ze langer op de plaat moeten wachten dan ze wilden.

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑