Cyhra-The Vertigo Trigger

Cyhra-The Vertigo Trigger

Jaar van release: 2023

Label: Nuclear Blast Records

 

De uit Zweden afkomstige band Cyhra is ‘Ready To Rumble’. Dat bleek afgelopen jaar al met het uitbrengen van die single, welke nu ook als opener van de nieuwe langspeler geldt. Die nieuwe langspeler van Cyhra is genaamd The Vertigo Trigger. Dat album verschijnt, net als zijn voorganger, via Nuclear Blast. Het album verschijnt op 18 augustus!

Cyhra is het geesteskind van Jake E. en Jesper Strömblad, ook bekend van zijn tijd bij In Flames. Hoewel pas in 2016 opgericht, beschikt de vijfkoppige band over veel ervaring. Alex Landenburg (d), Euge Valovitra en Marcus Sunesson, ze hebben allemaal een langere staat van dienst in diverse bands en ontplooien nu hun passie voor moderne rock en metal. Vocalist Jake E. is bekend worden van zijn tijd in Amaranthe, terwijl ex-In Flames-gitarist Jesper Strömblad ook nog eens in The Halo Effect heeft meegespeeld. De overige leden brengen ook allen de nodige ervaring mee, maar toch is er een nieuw lid verwelkomd. Ex-The Crown-gitarist Marcus Sunesson geldt sinds enkele jaren als de derde gitarist in deze formatie. Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat Strömblad ook de baspartijen voor zijn rekening neemt. Sunesson neemt live het gitaarwerk van Jesper Strömblad over wanneer Strömblad zelf niet aanwezig kan zijn op de tournee. Daarmee zijn ze samen met drummer Alex Landenburg en gitarist Euge Valovirta met vijf in de band.

De band heeft opnieuw knap werk geleverd en zal zonder twijfel vele harten kunnen bekoren met hun nieuwe melodic metal nummers! Het zijn in totaal elf nummers die heel mooi in balans zijn met elkaar.

Ondertussen wordt met ‘The Vertigo Trigger’ plaatnummer drie op de aardbol losgelaten. Jesper was nog steeds diep betrokken in het schrijfproces. Frappant is dat je de band moeilijk kan vastpinnen aan één of ander genre. Melodieuze heavy metal maar ook meer alternatieve rock en zelfs een vleugje metalcore komen langs. Het geheel zit alleszins goed in elkaar.

Dat Cyhra bulkt van de ervaring moge duidelijk zijn. Vier jaar nadat ze met ‘No Halos in Hell’ hun tweede album hebben uitgebracht.

Hier is een pakkend, poppy metalalbum vol avonturen, niet altijd even indrukwekkend maar altijd plezierig. Dit album heeft een kenmerkende stijl een soort zeer lichte en pakkende metal met veel synths en riffs, filmreferenties en pakkende hooks. Denk aan popmetalbands als Amaranthe of later Within Temptation, maar dan met heldere en licht raspende mannenzang, uitgevoerd door Jake E van Amaranthe. Deze mix van pop en metal met uitdagende teksten, aanstekelijk pakkende coupletten, zwevende refreinen en energieke gitaarsolo.

‘Ready To Rumble’ trok de spotlight, die track wordt op de plaat gevolgd door nog tien nummers. Er is geen van die elf nummers die over de vijf minuten gaat, terwijl er ook geen onder de drie minuten blijft. Wat dat betreft geen verrassingen dus op deze derde langspeler van deze Zweden.

Cyhra gaat op The Vertigo Trigger direct vurig van start. ‘Ready To Rumble’. En terwijl Strömblad overgaat naar een zwaardere versie van moderne metal, domineren de keyboards en de melodieuze zanglijnen, waardoor een gemakkelijk benaderbare geluidscollage ontstaat. Ook ‘Lets Have My Story Told’ zullen goed in de smaak vallen bij liefhebbers van onder andere In Flames. Het melodieuze is dan ook een belangrijke troef. Daarna weet Cyhra het welbekende pad meer en meer te verlaten. ‘Live A Little’ lijkt alsof een metalband het werk van The Script speelt. Dat betekent dus een pakkende song die toch een beetje een rauw randje krijgt. ‘1.000.000 Fahrenheit’ benadrukt dat de toetsen ook een belangrijke rol spelen, waardoor, ondanks de stevige gitaarriff, het geheel best toegankelijk is. ‘Life Is A Hurricane’ lijkt qua zanglijnen ook te putten uit de top-40 muziek.

The Vertigo Trigger is een plaat die vurig startte, maar op veel fronten toch net wat veiliger in de oren ligt dan Cyhra misschien wel in de mars heeft. Wie van de toegankelijke kant van het oeuvre van In Flames houdt, zit bij deze goed verzorgde plaat echter wel goed. Goede nummers op het album zijn het donderende ‘Life is a Hurricane’ en het duistere ‘Too Old for Fairy Tails’. Ook ‘If I’ behoort tot de betere nummers van het album omdat het overal enige zwaarte laat horen, aangezien de meeste nummers beginnen met stevige riffs, voordat ze veelal gedomineerd worden door keyboards.

Dat dit soort muziek ook om een ​​ballad vraagt ​​moge duidelijk zijn en Cyhra levert dat met een nummer genaamd ‘The Voice You Need to Hear’. Wat ik in het begin noemde, is ook van toepassing op dit gevoelvolle moment. Het nummer zelf is geen rocket science, maar het refrein blijft hangen.

Veel nieuwe aha-momenten levert ‘The Vertigo Trigger’ niet op. In plaats daarvan zijn de nummers op dit album een ​​goed gemaakte implementatie van een standaard toolkit, waarbij melodieën het verslavende element vormen.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑